Povratak

Mali aleksandar - komunikacija s vlasnikom i učenje govora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kupio bih malu aleksandru. Koliko u prosjeku naraste i hoće li biti problem naučiti je ponavljati ako u susjednoj sobi možda, slučajno, tu i tamo čuje drugu papigu ili kroz otvoren prozor pjev drugih ptica, jer sam čitao kako ne bi smjele čuti druge ptice ako je želim išta naučiti? Hvala unaprijed i lijep pozdrav, Borna

O: Mali aleksandri (Psittacula krameri) su poznati kao prilično tvrdoglave ptice koje se ne daju baš lako pripitomiti pa je uvijek bolje nabaviti ptice s kojima je već i uzgajivač radio, u smislu da su ručno hranjeni (iako i to nije garancija da neće 'podivljati' ako se s njima ne radi). Inače, karakterno su vrlo druželjubive i aktivne ptice. Familijarno naklonjene, što bi značilo da nisu toliko usmjereni samo na jednu osobu u obitelji koju preferiraju i uz koju se vežu kao npr. žako papagaji.

Mali aleksandar porijeklo "vuče" iz sjeverozapadne Afrike, gdje živi u područjima velikih šuma i savana u manjim grupama. U prosjeku narastu do veličine od 40 cm, s time da veliki dio otpadne na dugački rep, pa je važno obratiti pozornost na dovoljnu veličinu krletke (višu nego širu) u kojoj će ptica boraviti.

Smatra se da su aleksandri "pričalice" i da mogu naučiti do 250 riječi iz vokabulara, no sve naravno ovisi o Vašem trudu i o individualnim karakteristikama pojedine ptice. Ono što je svakako potrebno je strpljenje u radu i maštovitost pri treningu. Kako su velike izjelice, korištenjem voća, kako svježeg, sušenog te orašastog i omiljenog im sjemenja suncokreta, mogu se vrlo lako podmititi u treningu.

U većini literature uistinu je navedeno da ptica, kako bi počela govoriti, treba slušati isključivo ljudski govor i mora imati barem 1 godinu. Naravno da je gotovo nemoguće držati pticu u izoliranim uvjetima da ne čuje zvukove izvana, ali smatram da se pritom prvenstveno misli (kao i inače za trening ptica) na to da je pojedinačnu pticu puno lakše pripitomiti i istrenirati govor, nego ptice držane u paru ili u skupinama. No, ponavljam, sve je to prilično individualno.

O govoru i treningu ptica pisala je i kolegica, pod naslovom Kako naučiti malog aleksandra da govori?

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr