Povratak

Mladunci nimfe i iskrivljena noga ptića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Naš par ljubimaca nimfi je dobio pet beba. Četiri bebe su zdrave i krupne, dok je peti ptić najmanji (izlegao se 15.03.) nešto sitniji, ali lijepo napreduje. Međutim, ima problem s iskrivljenom desnom nogicom. Ima li nade u izliječenje takve nogice? Napomonjem da ne znamo da li se takav izlegao ili je do toga došlo guranjem sa braćom u gnijezdu. Srdačan pozdrav! Boris

O: Problem koji se pojavio kod posljednjeg ptića iz legla Vaših nimfica nije nikako rijedak slučaj i zaista se događa, pogotovo kod većih uzgoja. Ptić najčešće ima problem s jednom ili obje noge, pa dok leži noge su više položene bočno uz tijelo, a ne ispod tijela, teže stoji, hoda ili ne može uopće na prečku. Samih uzroka zašto je do deformiteta došlo ima više, od toga da majka nimfa prečvrsto sjedi na jajima i poslije ptićima, pa svojom težinom ptitiska na ptiće, zatim može biti riječi i o samom materijalu od kojeg je gnijezdo napravljeno ili pod u gnijezdu koji je sklizak. Također se u nekim izvorima spominje i nedostatak vitamina D, te općenito mikro i makro nutrijenata u hrani kako roditelja tako i ptića dok rastu.

Ukoliko je gnijezdo i sam kavez veći dio dana u dijelu prostorije gdje nema puno svijetla ili ako je zatvoreni oblik gnijezda kao što su drvena gnijezda može biti riječi o nedovoljnim količinama vitamina D kojeg ptice dobivaju iz sunčevih zraka. Što ranije se problem detektira to bolje, pogotovo još dok je ptić u rastu. Dobro bi bilo da promatrate što se ustvari događa i ako možete uočiti pravi razlog nastanka deformiteta, pa ga probati i ukloniti. Ponekad se zna dogoditi da roditelji ne žele hraniti takvog ptića, odnosno da ga izbjegavaju pa na to treba obratiti pažnju. Osim toga preporučila bih i nadopunu u prehrani ili ukoliko već dajete dodatke kao što su mekana hrana u obliku žutanjka jaja, Petit keksa, može i med, te dodatak joda u obliku kamena KARLIE Jodni kamen, te VITAKRAFT Piće za ptice s jodom - voda bogata mineralima i jodom, dodatak prehrani. Sadrži prirodne minerale, jod i druge važne elemente. Postoje i komercijalne varijante koje su bogate i mikronutrijentima iz morskih algi a to su npr.  ORLUX Patee Forti , meka hrana od jaja, uz dodatak voća i 100% prirodnog meda odličan su poticaj za vrijeme mitarenja i rasta mladih ptića. Dodane su 2 esencijalne aminokiseline, lizin i metionin, čine vrhunski ukusnu nagradu za svaku pticu.

Za dodatne informacije svakako se možete obratiti i na Zavod za bolesti peradi s klinikom pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Ambulanta za ptice i egzotične kućne ljubimce, telefon +385 1 23 90 410, radno vrijeme: ponedjeljak-srijeda-petak 09.00 – 11.00 h, utorak-četvrtak  16.00 – 18.00 h.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr