Povratak

Mršavost i mitarenje tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam 4 papigice tigrice kod kuće. Prve dvije sam kupila prije 5 mjeseci kod privatnih uzgajivača i onda sam prije 2 mjeseca opet kod istih ljudi kupila još dvije papigice. Ono što me muči je to da smo ja i moj suprug došli do zaključka da jedna naša papigica, za koju nam je rečeno da je ženka, nekako premršava. Ona jede normalno i leti, aktivna je. Kupa se, ali ima čak i neke kao fleke oko kljuna. Ne znam kako bih to opisala. Inače, ptičica se izlegla iz jaja 15.3.2013. Tako bar piše u papirima koje smo dobili kad smo je uzeli. Jako sam zabrinuta jer ne znam što je. Uslikala sam par slika, ako nije problem, pa da vidite po njima ima li eventualno problema. Inače je vrlo nježna i stalno dođe meni i suprugu i mazi se. Kao pahuljica je.

Molim vas za odgovor jer sam već zabrinuta.

Unaprijed vam hvala. Daliborka

O: Koliko mogu vidjeti iz slika, u pitanju je mladi mužjak, koji  trenutno mijenja perje po glavi, tj. mitari se prvi put.

Zbog mijenjanja perja, perje je prorijeđeno pa se vidi crvenkasta koža oko kljuna. Za vrijeme mitarenja papigama je preporučljivo davati jaču, kaloričniju hranu uz dodatak vitamina i minerala. Može se davati kuhano jaje, voće i povrće ili gotova mljevena hrana, npr. VL Orlux Forti patee ili Frutti patee. U vrijeme mitarenja, ali i kasnije  je preporučljivo da se ptica kupa, pošto ima suhu i ljuskavu kožu. Tako u trgovinama Pet centra možete ponaći kupaonice za ptice, koje se zakače na vrata kaveza, kad je ptica u kavezu.

Papige tigrice pokazuju znakove  bolesti ako više miruju i spavaju, nakostriješenog perja, ne pokazuju volju za letenjem, imaju proljev ili teško dišu.

Opširnije o papigama tigricama možete pročitati u našoj web rubrici Moj ljubimac/Ptice/Tigrica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr