Povratak

Nabavka druge ptice za društvo usamljenoj kozici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imala sam u jednom kavezu kozicu i pjevajuću papigu zajedno i dobro su se slagale. Nažalost, iznenadno mi je uginula pjevajuća papiga pa bih htjela nabaviti tigricu ili nimfu. Zanima me da li mogu kozica i tigrica ili nimfa biti u istom kavezu? Zanima me koja je Vaša preporuka za pticu jer ne želim da je kozica sama i jako je tužna, non-stop se glasa, s obzirom da je ona jako tiha papiga. Josipa

O: Ne preporučamo držanje veće papige (kozica) i manje papige (tigrica) u istoj krletci. Razlika je u vrsti, u starosnoj dobi, ne znamo ni da li postoji razlika u spolu... Radi svega navedenog, moglo bi doći do sukoba između papiga, uslijed "prava" na krletku i hranu od strane kozice (koja je tu već duže vrijeme) ili niza drugih razloga. Nimfa je slične veličine te bi mogla biti društvo Vašoj kozici. U obzir kao drugi ljubimac mogao bi se uzeti i mali aleksandar, veličinom sličan kozici.

Ukoliko se odlučite nabaviti novu pticu, uputno je držati ih u odvojenim krletkama u istoj prostoriji kako bi se navikle jedna na drugu. Morate im omogućiti vrijeme prilagodbe. Najmanje je mjesec dana potrebno da se papiga (ili druga ptica) smiri i prilagodi novim uvjetima života. Nakon tog perioda, papige se mogu puštati istovremeno, ali samo uz Vašu prisutnost i nadzor, kako biste ih mogli razdvojiti pri mogućem sukobu.