Povratak

Nakostriješeno perje i neuobičajeno glasanje (pištanje, vrištanje) tigrice nakon promjene mjesta krletke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kućnog ljubimca, tigricu, koja je kod mene već 6 godina. U poslednja 3 dana, otkako sam je premjestila na drugo mjesto u stanu, nakostrešila je perje i pišti pri svakoj pojavi nekog od ukućana, ne odbija hranu ni vodu. Molim za savjet.

Unapred hvala, Maja


O: Ptice mogu nakostriješiti perje iz nekoliko razloga. Najčešće to rade kada se spremaju na spavanje ili tijekom čišćenja i uređivanja perja. Drugi je razlog obično bolest, kada ptice na taj način sprječavaju gubitak topline, odnosno zadržavaju zrak u blizini tijela i tako se griju. Kostriješenje perja može se prema nekim opažanjima povezati i s umirivanjem, odnosno smanjivanjem napetosti.

Što se tiče samog pištanja ili vrištanja, ono najčešće ukazuje na to da je ptica nesretna, odnosno da pati od nekog oblika stresa. 

To može biti bolest, neadekvatna prehrana, promjena u obitelji (novi član, odlazak člana iz obitelji i sl.), usamljenost ili dosada, promjena rutine, strah, ljubomora, promjena okoline (nova krletka ili kuća), neadekvatno spavanje zbog buke (televizija..), previše svjetla ili kretanja ljudi po kući.

Postoje još neki razlozi koji bi mogli objasniti ovakvo ponašanje (paraziti, manjak joda itd.), ali prema Vašem opisu najvjerojatnije je promjena ponašanja uzrokovana premještanjem krletke.

Dobro pregledajte okolinu ptice i maknite sve što bi ju moglo smetati ili iritirati. Pazite da nije na propuhu ili da klima uređaj ne puše direktno u nju, da nije na direktnom svjetlu ili u blizini nekog kućanskog aparata (hladnjak, tv, radio..). Pružite joj još malo vremena i što više pažnje kako bi se navikla na novu poziciju i predmete u svojoj blizini.

U slučaju da primijetite još neke promjene, poput prestanka uzimanja hrane i vode, promjene u stolici, nevoljkosti, pospanosti, iscjetka iz očiju ili nosa savjetujem da se obratite svom veterinaru ili kolegama na Veterinarskom fakultetu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr