Povratak

Nemogućnost stajanja i raskrečeni stav nogu pileta / Neobičan izgled i poteškoće s voljkom ili viseća voljka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Dva tjedna imam pile, tj. već je staro oko mjesec i pol, a kod mene je dva tjedna. Nisam sigurna da li je slomio nogu ili noge. Uglavnom leži, ne može stajati. Jednu nogu pruži prema naprijed, dok drugu drži pod sobom. Ne može samostalno jesti i piti pa ga ručno hranimo. Da li postoji mogućnost da mu se noge oporave? I još jedan detalj. Guša mu je sa desne strane vrata, a ne ispod pa sam pomislila i da se radi o deformaciji. Hvala! Kristina

O: Ukoliko je naglo došlo do nemogućnosti stajanja na nogama, može se izraziti realna sumnja u ozljedu ili još teže, u lom kosti na nozi. Kod mladih pilića, raskrečenost nogu nije tako rijetka. Ona može nastati iz više razloga, od kojih se prvenstveno spominje gladak i sklizak, neadekvatan pod. Osim toga, greške u periodu inkubacije mogu također utjecati na položaj nogu, poput niske vlažnosti i previsoke temperature. Realativno čest uzrok problema sa nogama je nedostatak vitamina B2 (riboflavina), zbog kojeg može doći do parcijalne ili potpune paralize, kao i deformiteta prstiju.

Kod nedostatka kolina, pile ne može stati na jednu nogu pa ju drži postrance, što izgleda donekle različito u odnosu na raskrečene noge. Određen dio poteškoća sa nogama uvjetovan je i genetski.

Liječenje ovisi o uzroku poteškoća. Da bi se utvrdio uzrok, potrebno je pile odvesti veterinaru koji dobro poznaje avijarnu patologiju. Ponekad je dovoljno osigurati stabilnost nogu, na način da ih se poveže tako da noge skupa s "poveznicom" imaju izgled slova H. U slučajevima deficita vitamina, nužno  je dodavati ih kroz hranu.

Što se tiče "guše" odnosno voljke koja predstavlja proširenje jednjaka, mogući problemi su najčešće opisani kao zaostajanje hrane, odnosno nesposobnost voljke da nakupljenu hranu evakuira dalje u probavni sustav, pri tome može doći i do gljivične infekcije. Takva voljka je obično povećana i manje ili više tvrda  na dodir. Osim toga, moguća je i pojava viseće voljke kada se ona nalazi nešto niže nego normalno i može se pomjerati kako se i ptica pomjera. Obično nastaje kao posljedica dugotrajnog prejedanja, zbog kojeg oslabi tonus voljke i ona se ne može normalno prazniti. O takvoj pojavi kod tigrica detaljno je pisala kolegica Silvija Havrle Lovrić dr.med.vet. u ranije objavljenom odgovoru Sindrom viseće voljke / Prejedanje tigrice i "napuhana" voljka.

S obzirom na navedeno, preporučujem da što prije pile odvedete veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr