Povratak

Neobično ponašanje, zatvorene oči i naprezanje nimfe / Sumnja na zaostajanje jajeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam dvije nimfe, mužjaka i ženku, mislim da je nimfa ženka bolesna ili možda treba tek snijeti jaje. Često su joj oči zatvorene ili poluotvorene, često grize kavez i napreže se. Šta li je uzrok tome? Hvala, Zijad

O: Bolesne ptice općento su potištene, sa smanjenim ili potpunim izostankom apetita, odbijaju piti vodu, pogled je zamućen, perje našušureno i često stolica promijeni boju i konzistenciju. Neaktivne su  i nezainteresirane za okolinu niskog  stava na prečki ili na dnu krletke pa to izgleda kao da ptica "čuči" zatvorenih očiju dulje vremena tijekom dana. Ako je probavni poremećej javlja se napinjanje i prljav anus.

Neke ptice od samog početka imaju problema s lijeganjem jajeta dok druge godinama nemaju problema. No, u oba slučaja reproduktivni problemi mogu dovesti do zaostajanja jajeta, puknuća jajovoda, peritonitisa i posljedičnog uginuća. Zaostajanje jajeta događa se kada jaje ne prolazi reproduktivni trakt normalnim razvojem.

Osim zaostajanja jajeta, u ptica se javlja i distokija koja predstavlja zaostajanje jajeta zbog obstrukcije. Oba slučaja su česta, i vrlo često, mogu se spriječiti. Ako se stanje na vrijeme dijagnosticira i terapira, ishod je uspješan, no ako se stanje dulje vremena ne liječi, mogu uslijediti komplikacije i uginuće, a naročito ako se radi o ptici manje veličine. Uzroci ovoj pojavi mogu biti: nedostatna aktivnost, nedovoljno sunca, pretilost, nedostatna prehrana . Osobiti rizik snose starije ptice.

Klinički znakovi uključuju nedostatak apetita, potištenost, grčeve u trbuhu, sjedenje našušureno na dnu krletke, neke imaju proljev, dok druge začep, jer se jaje upliće u normalnan tijek probave. Ako jaje pritišće na živce koji inerviraju noge, može se javiti paraliza.

Ako postoji sumnja na zaostajanje jajeta, treba hitno potražiti pomoć veterinara. Naime, znakovi bolesti koji prate zaostajanje jajeta također se vide i kod drugih bolesti ptica tako da je dijagnostički pregled neophodan za postavljanje točne dijagnoze.

Za jačanje i podizanje otpornosti organizma papigi u vodu možete dodati vitamine, npr. VERSELE-LAGA Omni-Vit Liquid vitamini , multivitaminski preparat koji sadrži 12 vitamina i aminokiselina u tekućoj formi, posebno namijenjen pticama. Ovaj preparat  pomaže održanje optimalne probave i jačanje imuniteta ptica. GLICOPAN PET, dodatak je  hrani za kućne životinje (pse, mačke, glodavce, ukrasne ptice, egzotične životinje). Glicopan pet sadrži lako razgradive aminokiseline, vitamine B kompleksa i glukozu, a  koristi se za brzu regeneraciju, pomoć kod povećanja apetita, poboljšanje metabolizma jetre, povećanje mišićne mase i kao dodatni izvor aminokiselina. Doza za ptice je 1 mL ili 15 kapi razrijeđenih u 100 mL pitke vode (10 mL na 1 L pitke vode) ili 3 do 4 kapi dva puta dnevno neposredno u kljun  ptice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr