Povratak

Neuspješno parenje nimfi i teritorijalno ponašanje mužjaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo 2 nimfe - mušku i žensku. Ženska je prije dva tjedna snijela dva jajeta koja su propala. Prije oko tjedan dana vidjeli smo da se pare. Unazad tri dana muška nimfa je agresivna prema ženskoj i ima običaj držati glavu na dolje, a rep i stražnjicu podignutu u zrak. O čemu se tu radi? Milena

O: Korisne informacacije i savjete možete pronaći u prethodnim odgovorima mojih kolegica, objavljenim pod naslovima:

Parenje nimfi

Uspješno parenje nimfi / Prehrana nimfi i dodaci u vrijeme razmnožavanja

Razlozi neuspješnog parenja nimfi mogu biti različiti – prerana ili prestara dob ptica, različite bolesti, neadekvatna prehrana, neadekvatna temperatura držanja... Vrlo često ženke odbijaju ležati na jajima koja nisu oplođena pa stoga ona propadaju.

Kako bi ste osigurali optimalne uvijete za parenje, poželjno bi bilo napraviti pauzu između parenja, u trajanju od najmanje desetak dana, te ukloniti gnijezdo iz kaveza. S obzirom na teritorijalno ponašanje koje mužjak pokazuje prema ženki, poželjno bi bilo razdvojiti ih u zasebne kaveze. U tom periodu probajte im osigurati mir, dovoljno dnevne svjetlosti i pojačati prehranu u vidu vitaminsko-mineralnih dodataka. Ukoliko napravite sve navedeno, nakon ponovnog udruživanja ptica trebalo bi doći do uspješnog parenja i odgoja mladih.

Nadam se da će Vam navedeni savjeti biti od koristi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr