Povratak

Nimfa se trese - boravak u prehladnoj prostoriji ili bolest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imamo papagaja nimfu i primjetili smo da se jedno dva tjedna trese kao da mu je hladno, u kući i je nešto više od 10 supnjeva preko dana jer u toj kući smo svaki dan, ali je ne grijemo preko dana, nego samo preko noći jede normalno mješanu hranu iz DM-a. Hvala. Zdenka

O: Nimfu je potrebno smjestiti u toplu prostoriju, bez propuha, i obavezno joj davati u vodu za piće multivitaminske pripravke.

Opisani simptomi mogu odgovarati cijelom nizu različitih bolesti, pa je neophodno postavljanje dijagnoze uz klinički pregled ptice i tako  bi se moglo ciljano terapirati oboljelu životinju. Ako je potrebno možete obaviti pregled na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu u Ptičjoj ambulanti 01/2390-410 (ponedeljkom, srijedom i petkom rade od 10-12 sati, utorkom i četvrtkom od 16-18 sati, a subotom od 9-11 sati.

Bolesne ptice  općenito su potištene, sa smanjenim ili potpunim izostankom apetita, odbijaju piti vodu, pogled je zamućen, perje našušureno i često  stolica promijeni boju i konzistenciju. Neaktivne su  i nezainteresirane za okolinu  niskog  stava na prečki ili na dnu krletke pa to izgleda kao da ptica "čuči" zatvorenih očiju dulje vremena tijekom dana.Ako je probavni poremećej javlja se napinjanje i prljav anus.

Kako Vaša ptičica jede i pije normalno, prepostavljam da se radi o hladnoći pa stoga savjetujem da uz jedan kraj krletke stavite žarulju kako bi se mogla grijati, ali i po volji i odmaknuti na drugu stranu.
 
Potrebno je papigi ponuditi smjesu sjemenja za srednje papige jer neke nimfe više vole veće sjemenje (npr. suncokret), dok druge više biraju manje sjemenje (npr. konoplja, proso i slično). Vi kao vlasnik svakako najbolje znate što Vaš ljubimac više voli i rado jede.