Povratak

Određivanje spola nimfe (izabel šarena)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam papigu nimfu vrste izabel šarena. Kako da kod nje odredim spol, pošto se to nigdje ne spominje?
Hvala,
Otavio

O: Osnovna ("divlja") boja nimfi je siva. Selekcijom ovih ptica postignut je cijeli niz mutacija boja: perlasta ili kovna nimfa, izabel - boje bijele kave, harlekin - bijele sa sivim krilima, šareno sivo - bijele, žute, pa čak i čisto bijele jedinke. Uzgojene su i nimfe koje nemaju crvene obraze, već su im glave jednobojne.

Razlike među ženkama i mužjacima određuju se ovisno o boji perja. Postaju očite sa 6 do 9 mjeseci kada prođe prvo pravo mitarenje, jer sve do tada razlike u spolu ne mogu se uočiti.

Karakteristika ženki sivih papiga je poprečna prugavost donje strane repa, dok je perje mužjaka jednobojno. Za razliku od mužjaka, ženke imaju s donje strane krila bijele točkice. U ptica s narančastim krugovima na obrazima, boja mužjaka je bitno izraženija.

Ako su ptice žute ili boje bijele kave, ponekad je gotovo nemoguće razlikovati spol. Perje treba promatrati pod jačim osvjetljenjem ili uzeti pero koje je ispalo iz repa ili krila. Za ženke su tipične pjegice žute boje. Ako su pera jednoliko žuta, najvjerojatnije je to mužjak.

Spol se može razaznati i po ponašanju ptica. Mužjaci su aktivniji, često hodaju po podu kaveza ili prečkama lijevo desno, odnosno naprijed nazad, s lagano odignutim krilima, kuckaju po predmetima, često se glasaju i sl.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr