Povratak

Otežano disanje tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moja tigrica u zadnjih 15 dana ubrzano diše i srce joj jako brzo udara, pogotovo kada napravi jedan krug letenja. Primjećujem gubljenje ravnoteže prilikom okreta od 180 stupnjeva na prečkici. Kada joj se to dogodi, odlazi na najnižu prečkicu i spava što nije njeno uobičajeno mjesto. Danas se, naprimjer, zapuhala nakon 2 metra letenja, a kada je sletjela, tako joj se zavrtjelo da je skoro pala sa krletkice. Primjećujem da su joj nogice plavije, iako je u prostoriji normalna temperatura i nije zadimljeno. Inače, ako ovo zanemarimo, ona je vesela, živahna, normalno jede i igra se sa mnom.
Dean

O: Simptomi koje ste naveli mogu se javljati kod raznih zaraznih (ptičjih) bolesti i oboljenja organa.

Kod aspergiloze je otežano disanje najčešći i jedini simptom. Nažalost, kod ove bolesti, koja se prenosi putem hrane, nema pravog i ciljanog lijeka. Preporuča se davati jodna voda, a antibiotici se daju ako se zdravstvena slika još pogorša zbog naknadnih infekcija bakterijama i virusima.

Nastojte papigicu držati što više u krletci, kako se ne bi previše fizički umarala, što zahtjeva još veći dotok zraka i pojačanu cirkulaciju, koja je već oslabljena zbog mogućeg oboljenja. Nastojte joj davati mekšu hranu (kuhano jaje, sok od naranče, ribanu mrkvicu, drobljene kekse) i obratite se veterinaru radi mogućeg liječenja antibiotikom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr