Povratak

Otežano disanje tigrice kao simptom bolesti dišnog sustava ili uslijed pretilosti?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam pitanje vezano uz mušku tigricu. Otežano mi diše zadnjih nekoliko dana, no nema temperaturu, ne kiše kad diše ne čujem "šištanje" . Kolega uzgajivač mi je rekao da mu se čini kako se malo ulijenio jer samo jede, spava što je možda i točno. Mitarenje je još u tijeku pa sam mu ja dala malo više vitamina i slastica svih vrsta. Izmet mu je uredan, no ipak sam malo uplašena. Inače je papigica stalno vani niti ne spava u krletki nego na sobnoj lampi tako da je kretanje omogućeno stalno. Nije bezovoljan, pjeva i priča. Molim vas za mišljenje. Unaprijed zahvaljujem. Ana Marija

O: Otežano disanje kod ptica je uvijek praćeno ritmičnim pomicanjem repa i kad ptica spava, i to je simptom koji nam ukazuje na bolest dišnog sustava. Kod bolesti dišnog sustava  otežano disanje je praćeno i dišnim šumovima poput krckanja, šištanja i sl. Ponekad ptica otežano diše  kad je pretila, tj. ima previše tjelesne masti. To stanje se javlja kad se ptica prekomjerno hrani sjemenkama i poslasticama, bez dodavanja voća,  povrća i trava.

Prilikom mitarenja je preporučljivo pticu hraniti kaloričnijom hranom uz dodatak vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina, ali se prehrana i tada treba bazirati više na voću i povrću uz dodatak jajeta, meda i grita. Važno je tigricu navesti na aktivnost, na igranje i letenje kako bi potrošila višak energije koju unosi hranom.

Nešto više o tom problemu  možete pročitati i u prijašnjem odgovoru Otežano disanje tigrice.


Nadam se da će Vam  ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr