Povratak

Otežano pjevanje i povremeno hroptanje kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kanarinca, timbradosa, starog nekih 6 godina. Pokušava pjevat,i ali se gotovo ne čuje, i to traje već duže vremena. Prije nekoliko dana sam primijetio da u njemu malo hropi prilikom udisaja/izdisaja, ali to je bilo samo jednom. Normalno jede i normalno se ponaša. Pozdrav. Ivo

O: Bez mogućnosti pregleda teško mi je odrediti uzrok otežanog pjevanja i povremenog hroptanja Vašeg ljubimca. Uzroci mogu biti različiti kao npr. bakterijske infekcije, virusne infekcije, gljivične infekcije gornjih dišnih puteva, upala zračnih vrećica (bakterije, virusi, gljivice, plijesni), pretilost uslijed neizbalansirane prehrane, novotvorevine, bolesti bubrega, bolesti jetre, nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini (ascites).

Više o ovoj temi je pisala kolegica Martina Kuzmanić, dr. med. vet. pod naslovom Otežano disanje i promjene u ponašanju tigrice / Bolesti dišnog sustava.

Savjetujem Vam da s Vašim ljubimcem posjetite veterinara kako bi se mogao napraviti detaljan klinički pregled, postaviti točna dijagnoza i samim time odrediti odgovarajuća terapija ukoliko bude potrebna ili se možete uputiti sa Vašim ljubimcem na Veterinarski Fakultet u Zagrebu u Ambulantu za ukrasne ptice koja je specijalizirana za bolesti ptica.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr