Povratak

Ozljeda noge tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam papagaja tigricu. Povrijedio je nogu, ne znamo kako. Prvo je bila modra i povremeno ju je dizao, a sada stalno koristi drugu i ova mu je skoro crna. Dajte nam neki savjet kako da mu pomognemo?
Anja

O: Opisano stanje može biti od najblažeg do najtežeg stanja, također su to stanja koja se sa velikim uspijehom liječe, kao i ona koja se ne mogu izlečiti. Komplikacije u toku liječenja se mogu pojaviti, pa i produžiti period oporavka. Stoga je neophodno da se obratite u ambulantu na pregled gdje će veterinar biti u mogućnosti odrediti dijagnozu i liječenje.

Može se raditi o prijelomu gdje će prelomljeni fragmenti ostati u kontinuitetu pa bi onda samo imobilizacijom ekstremiteta kost odlično srasla za nekoliko tjedana. No, složeni prelom sa dislokacijom fragmenata se teško može sanirati bez kirurške intervencije.

Uslijed povrijede može doći do oštećenja živca. Paraliza je moguća kao posljedica povrijede živca i nemogućnosti provođenja nadražaja sa živca na mišiće. Može biti trajna i privremena.

Ako je koža crna moguće je da se radi o nekrozi. Nekroza podrazumijeva smrt stanice ili dijelova tkiva. Javlja kao posljedica djelovanja bioloških (bakterije,virusi...), fizičkih ili kemijskih čimbenika, mehaničkih trauma ili nedovoljne opskrbe tkiva krvlju, a time i kisikom.Nekroze se moraju isključivo kirurški ukloniti.

Preporučujem posjet ambulanti za ptice na Veterinarskom Fakultetu Heinzelova ulica, Zagreb (01/2390 410), a dodatne informacije o radnom vremenu možete pronaći u odgovoru naslovljenom Pregled ptice i postavljanje dijagnoze / Ptičja ambulanta na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr