Povratak

Papigica ne može saviti prste i štedi nogu / Oteknuće, lom (fraktura), suha gangrena (obamiranje prstiju) i gnojna upala prstiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moja papigica ne može skvrčiti prstiće na nožici. Oslanja se na tu nožicu, ali je više drži u zraku, kao da je štedi. Budući da stalno izvodi neke vratolomije, pretpostavljam da se udario. Zanima me mogu li mu nečime mazati nožicu ili da ipak posjetim veterinara? Hvala vam na pomoći. S poštovanjem, Sandra

O: Uzroka zbog kojih papigica štedi nogu može biti više, kao što ste i sami posumnjali moguće da se udario kod izvođenja neke od svojih vratolomija. U tom slučaju treba nogu dobro prepipati i ustvrditi da li se noga može dovesti u neprirodan položaj kod čega bi trebalo posumnjati na lom odnosno dislokaciju prsta.

Ako nije u pitanju lom, potrebno je vidjeti da li ima vidljivih vanjskih ozljeda u obliku nagnječenja, hematoma, oteknuća ili porezotine. U slučaju porezotine možete joj pomoći aplikacijom antiseptičkog spreja Cotiveta, kako biste pospješili zaraštavanje i nastajanje oziljka i spriječili infekciju, te aplicirati maslinovo ulje, kantarion ili Flogoderm kremu, koju možete naći u našim dućanima, na bazi lavandinog ulja i vazelina.

Oteknuće možete smanjiti tako da ptičici stavite oblog od vate namočene u hladnoj vodi par puta kroz dan.

Od nekih ozbiljnijih bolesti, osim fraktura, može biti i u pitanju suha gangrena (obamiranje prstiju) ili gnojna upala prstiju.

Kod gangrene noga postaje sivkasta, zatim crna i na kraju se osuši i otpadne. Može se javiti na jednom prstu i na jednom članku prsta. Početni znakovi su crvenjenje prstiju koje kasnije postane tamnoljubičasto. Ptica zbog jakih bolova ne može stajati na prečki. Kod takvih promjena ona najčešće odbija i jesti.

Uzrok gnojne upale prstiju uzrok su bakterije, loša ishrana i loša higijena. Ptica redovito drži bolesnu (pocrvenjelu, toplu i bolnu) nogu podignutu. Zapažaju se žućkaste kraste, abnormalni nokti i izobličeni prsti. Liječi se ispiranjem bolesnog prsta i mastima na bazi antibiotika.

U slučaju neprirodne mobilnosti ili sumnje na gangrenu ili da primjetite da je u pitanju upala i infekcija najbolje bi bilo obratiti se ipak veterinaru kako bi on kompletnim pregledom ptice postavio točnu dijagnozu i čim prije započeo liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr