Povratak

Parenje tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam papige tigrice prije mjesec i pol dana, mušku i žensku. Često se kljuckaju kljunom o kljun i nije mi jasno što to znači, nekada to izgleda kao svađa, a nekada kao da se ljube. Zanima me koliko dugo će im trebati da se priviknu jedno na drugo, hoće li doći do parenja i otprilike kada?
Hvala, Mateo

O: Da bi došlo do parenja potrebno je da ptice pokažu za to interes. Preduvjet eventualnom parenju je postavljanje gnijezda zatvorenog tipa dimenzija 15x20x20 cm s otvorom promjera 6 cm.

Gnijezda su uglavnom drvena, s poklopcem sa gornje strane da se ima lakši uvid u stanje unutar gnijezda.

Proljeće je najpogodniji period za uvođenje tigrica u parenje.

Ponekad su tigrice vrlo izbirljive u pogledu partnera stoga partnera lakše pronalaze u jatu nego nametnutog.

Smatra se da je parenje započelo kada mužjak i ženka često u tjeku dana zajedno ulaze i izlaze iz gnijezda. U fazi parenja potrebno je pojačati prehranu tigrica dodatnim izvorom vitamina i minerala.

Kad ženka započne s polaganjem jaja obično nese jaja svaki drugi dan i to 5 - 8 jaja. Ženka uglavom sjedi na jajima. Kada do toga dođe ne uznemiravajte ženku jer vrlo lako može odustati od sjedenja na jajima i gubitka ptića.

Ptići se izvale za 18 dana i gnijezdo napuštaju u dobi od 21 - 30 dan. Zadržavanje u gnijezdu ovisi o načinu i kvaliteti prehrane. Ženka je spremna za polaganje novih jaja kad se predzadnji ili zadnji mladunac sprema napustiti gnijezdo.

Mladunce je poželjno odvojiti od starijih ptica u drugu krletku 14 ili 15 dana od napuštanja gnijezda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr