Povratak

Pareza nogu | Procjena nastanka bolesti kod ptica i dijagnostika | Vitamini B-kompleksa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me je li pareza nogu kod papige tigrice izlječiva ako se uzima B kompleks?

Ivona

O: Pareza nogu kao simptom u kojem je izgubljena ili umanjena normalna funkcija noge, spada u skupinu simptoma koji kod ptica mogu upućivati na disfunkciju živčanog sustava odnosno na oštećenja u mozgu i produženoj moždini te u konačnici i na perifernim živcima. Osim same pareze/paralize kliničku sliku mogu pratiti još neki od simptoma, slijepoća, pojačana aktivnost odnosno trzanje, uzbuđenje  i oni zbog kojih je funkcija znatno poremećena konvulzije, zabacivanje glave unazad i asimetrični pokreti nogu ili krila. Često je slučaj da je više simptoma zajedno prisutno i da su manifestacija jednog poremećaja.

U slučaju da je noga djelomično ili potpuno paralizirana, uzrok uglavnom leži između kralježničke moždine i zahvaćenog dijela tijela.

U ptica se javlja nekoliko oblika paralize nogu - samo prsti i stopalo te spastična paraliza ili pareza cijele noge. Iako se u dosta slučajeva uzrok za života ptice ne može pronaći, ovakva stanja u kavezno držanih ptica relativno su česta.

Kod procjene nastanka bolesti u obzir se moraju uzeti, godine ptice, kakav je način držanja, veličina krletke, puštanje van krletke, povijest bolesti otprije. Okolišni utjecaji poput preniske temperature, vlažnosti zraka i usmjereno strujanje zraka pogoduju razvoju prehlade ili upale živaca, mišića ili zglobova (neuritis, miozitis ili artritis). Zatim, virusne bolesti, traume ili ozljede tokom života, bujanje tumoroznog tkiva, izloženost mogućim toksinima, te neizbalansirana ishrana. Kod nešto starijih ptica/papiga, upala bubrega može se proširiti (zbog položaja i anatomske građe ptica organi su prilično tijesno zbijeni jedan uz drugog) na glavne živce nogica i krila te ptica može pokazivati slabost na jedan od ekstremiteta (paralize, pareze, nestabilnost).

Dijagnostika samog uzroka bolesti kod ptica nešto je otežana običnom veterinaru praktičaru pa se za čim točniju dijagnostiku najbolje obratiti u specijalizirane veterinarske ambulante ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu, Zavod za bolesti peradi s klinikom.

Liječenje prema dijagnozi uz potpornu terapiju vitaminima B-kompleksa indicirano je u takvim slučajevima, posebno je značajan vitamin B1, tiamin je esencijalni nutrijent koji ima važnu ulogu kao koenzim u metabolizmu ugljikohidrata i za normalno funkcioniranje živčanog sustava, točnije ima bitnu funkciju u neuromuskularnom prijenosu impulsa jer je kofaktor u biosintezi nurotransmitora acetilkolina te GABA-e.

Više o značenju i funkciji vitamina B- skupine možete saznati u ranije objavljenom odgovoru Bolest kanarinke i vitaminska terapija / Vitamini B kompleksa. Deficit vitamina B-skupine, tj. tiamina je dosta čest kako kod divljih ptica pa i kod kavezno držanih. Suvišak vitamina B- skupine odnosno hipervitaminoza B je ipak rijetkost jer su ti vitamini topivi u vodi, odnosno lako se višak odstranjuje putem urina.

U slučaju vaše ljubimice ako je pareza posredovana manjkom vitamina, odnosno nepravilnom ishranom, upalom živaca, bubrega, pa čak i nekim virusnim bolestima, moguće je ptičicu dovesti do izlječenja nekom dugotrajnijom aplikacijom vitamina B-skupine, no ako je uzrok pareze bila trauma, tumorozno bujanje te druge ozbiljnije bolesti živčanog sustava, do izliječenja teško da će doći. Dakle, dijagnostika odnosno precizno određivanje uzroka same pareze ključno je da bi se utvrdilo je li situacija Vaše ljubimice izlječiva ili nije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr