Povratak

Patka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Našli smo malu patku (malena i žuta je još) i sada je u kući i zanima nas što patka jede? Što joj je dobro davati da malo ojača?
Pozdrav, Renata

O: Najbolja prehrana za ovako malu patkicu je već gotova mješavina hrane u prvim tjednima života, poznata pod nazivom starter za pačiće ili I. smjesa za pačiće koja se može nabaviti u poljoprivrednim ljekarnama. Osim gotove peletirane hrane koja je njihova bazna prehrana, hrane se povrćem, biljkama, puževima, crvima i ostalim manjim insektima.

Nasjeckana, tvrdo kuhana jaja, zeleno povrće, nasjeckana mrkva, rajčica, svježi sir, mogu poslužiti kao poslastice.

Nikako nemojte davati kruh, dvopek, orašaste plodove i sjemenke, masnu, slanu ili slatku hranu te čokoladu.

Svakako je smjestite na neko mirno, prozračno mjesto, vodite računa da ima stalno dostupnu svježu vodu za konzumiranje te smjestite posudu za hranu i vodu relativno blizu. Voda im je esencijalna prilikom hranjenja jer je koriste kako bi pročistile otvore na kljunu i isprale hranu sa kljuna. Nemaju zube kojima žvaču hranu pa tako voda prevenira gušenje.

Također, kako se patkice vole kupati, pokušajte joj omogućiti mali bazenčić sa plitkim slojem vode. Naime, dok još nisu obrasle perjem, patkice nisu u potpunosti sigurne u dubljoj vodi a ne bi bilo na odmet da se uvijek kupa uz Vaš nadzor. Pačići su potpuno obrasli perjem u starosti 30 - 45 dana kada će bezbrižnije moći plivati i kupati se.

Preporuka je da dvaput dnevno čistite posudu za vodu jer patkice dosta prljaju vodu i prilikom pijenja a i kupanja. Ako ste u mogućnosti najbolje bi joj bilo osigurati posebnu posudu za vodu za piće. Kako patkice nisu osobito sretne npr. u kavezu, pokušajte je puštati po kući što više je moguće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr