Povratak

Personata (Agapornis personata) - crnoglava papiga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam papagaja, personata, starog cca 10 godina. Zove se Albert. Hranim ga uobičajenom hranom za personate . Uz sve uobičajeno dobije jabuku i listove zelene salate. Unazad dvije godine njegov kljun je počeo rasti pa smo ga kod veterinara kratili, a onda sam ga samostalno grickalicom po savjetu veterinara.  Unazad godinu dana njegov kljun je počeo izgledati oronulo (priložit ću fotografiju). Također, prije nekog vremena mu je počelo jače opadati perje, međutim sada ima rupu bez perja na prsima što se do sad nikad nije dogodilo. Molim da mi pomognete savjetom ili nekom dijagnozom. Prilažem fotografiju i žao mi je što nije bolje kvalitete, ali je neuhvatljiv. Unaprijed zahvaljujem, Marina

O: Personata (Agapornis personata) - crnoglava papiga potječe iz Tanzanije i Kenije gdje boravi uzduž  riječnih  korita. Personate su vrlo društvene ptice. Preporučljivo ih je držati u paru, s partnerom. Kupaju se tijekom cijele godine zbog podneblja s kojeg potječu, jer kao i sve ostale papige imaju suhu kožu koja se peruta. Ukoliko imate jednu papigicu, morate joj dati pažnju koju bi inače dobila od svog partnera.

Hranimo ih mješavinom sjemenja od različitih vrsta prosa, svijetlo sjeme te nešto nigera, konoplje i suncokreta. Treba im davati proklijalo sjemenje, bar u klasu, te kukuruz u fazi mliječne zriobe. Uz sjemenje potrebno je davati voće, povrće i trave (list maslačka, mladu travu, mladi ječam i dr.) te vitamine i minerale. Vitamine i minerale možete pronaći u trgovinama Pet centra u obliku kapi za doziranje u vodi za piće. Osim toga, važno je ptici davati grit (mljevene školjke ) koji je dobar izvor minerala, joda i pomaže pri probavi. Mljevene školjke možete pronaći u kombinaciji sa pijeskom koji služi kao podloga za krletke. Osim toga, sipina kost papigama također služi kao izvor minerala , ali i za skraćivanje kljuna.

Što se tiče kljuna, moguće je da mu nedostaje minerala u prehrani pa nepravilno raste i troši se.

Opadanje ili čupanje perja može biti često također zbog nedostatka vitamina i minerala, a ponekad bude izazvano automutilacijom, kad si ptica sama čupa perje radi nervoze kad nema partnera. U svakom slučaju, ako je koža na ogoljelom mjestu promijenjena, crvena ili ima rane, svakako Vam preporučam da se obratite u najbližu veterinarsku ambulantu za kućne ljubimce.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr