Povratak

Pjevajući papagaji i prepoznavanje spola

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kako prepoznati razlike spola kod mutacija pjevajućih papagaja? Unaprijed hvala!

O: Pjevajući papagaji (Psephotus haematonotus - Red-rumped Parrot) potječu iz Jugoistočne Australije, ima ih u Jugozapadnom Queenslandu, Novom Južnom Walesu gdje su jedni od najbrojnih vrsta papagaja.

Glasaju se prijaznim i raznolikim tonovima, ali ne i preglasnim pjesmama, po čemu su zapravo dobili i ime. Veličinom dosežu od 27-28 cm, a mogu živjeti u prosjeku 15 godina pa čak i do 20 godina uz odgovarajuću skrb.

Prirodno stanište su im gnjezda u rupama drveća, panjevi ili nadstrešnice kuća. Inače su dosta otporni na niske temperature tako da se bez problema mogu držati po zimi u volijerama, ali da imaju zaštićenog prostora kako bi se sklonili zbog vremenskih neprilika.

Ženka snese 4 – 8 jaja, a period inkubacije je 20 dana. Pri odgoju ptića ženka je vrlo obazriva i nježna te nikada ne napušta gnijezdo. Mladi ptići napuštaju gnijezdo sa 4 tjedna, a roditelje sa 7 tjedana starosti.

Hrane se suncokretom, prosom, zobi, sjemenom za kanarince, a od voća i povrća vole jabuku, listove i cvjetove maslačaka, špinata, peršin, mrkve,...

U prirodi pjevajući papagaji ne mijenjaju partnera pa je važno napomenuti da ovu vrstu papagaja treba kupovati u paru, jer tada njihova pjesma dostiže pravi vrhunac, dok pojedinačna ptica može biti depresivna i tužna.

Kao kućni ljubimac, pjevajući papagaj je jako zahvalna ptica, što zbog svoje ne prevelike veličine i svoje prijazne naravi (ne grize kao većina papagaja) te prijazne i umjerene pjesme.

Razlika među spolovima je vrlo dobro vidljiva već i kod mladih ptica u gnijezdu. Ženke su sivo-zelene, maslinastog preljeva, dok mužjaci imaju fluorescentno zelenu glavu i vrat, zelena leđa i rep sa crnim dijelovima, a grudi su intenzivno žute, dok je nadrepni dio jarko crvene boje. Krila su zelena sa tamno plavim rubovima na letnim perima.

Osim osnovne boje, kod pjevajućih papagaja javljaju se i varijante odnosno mutacije boja koje su primarno vezane uz spol: cinnamon, lutino, pallid, pallidino, platinum, opaline; autosomalne recesivne mutacije: plava, pjegava, ugar, brončani ugar, žuta sa crnim očima; te dominantno naslijedne mutacije: sivo-zelena. Postoje varijacije među primarnim mutacijama. U nekakvom globalnom načelu boje mužjaka kod originalne boje i kod mutacija su intenzivnije pa možete tako pokušati raspoznati mužjaka od ženke.

S obzirom na veliki broj mutacija teško mi je bez fotografije prepoznati spol, pa bih predložila, ako sami ne budete mogli prepoznati spolove, da fotografirate papagaje pa da nam pošaljete slike ili se za pomoć obratite Vašem veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr