Povratak

Poremećaji ponašanja papiga - neuroze, čupanje perja i samoranjavanje (automutilacija)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam plavočelog amazonca starog 4 godine. U svega par dana primjetio sam ogromne promjene u ponašanju. Postao je nervozan, razdražljiv i onda je u dan vremena počupao sve perje na leđima pa nakon toga nanio sam sebi ranu na leđima promjera 4 cm. Ranu sam mazao kremom Flogocid, ali kako on i dalje kopa kljunom po rani ona ne može da sraste. Što mi je činiti? Molim vas hitan odgovor pošto živim u Metkoviću i nemam blizu veterinara koji ima znanja o pticama. Tomislav

O: Poremećaji ponašanja kod ptica najčešće se javljaju među papigama. Uzroci pojave poremećaja ponašanja mogu biti brojni, a problem  najčešće započinje dosadom i može se razviti do neuroza. Papige su inteligentne ptice koje su društvene i zahtjevaju različitosti u svom okolišu kako se ne bi počele dosađivati. Premali kavezi, nedovoljna komunikacija sa vlasnikom, premalo igračaka, nedovoljno kretanja i izlazaka iz kaveza, jednoličan okoliš i osamljenost mogu biti uzrok pojave dosađivanja, a iz njega se mogu razviti i samoozljeđivanje, vrištanje, agresivnost i drugi specifični poremećaji ponašanja.

Neuroze se mogu razviti zbog nekih nepovoljnih promjena u okolini, naprimjer preseljenje, uznemiravanje, promjene u ponašanju vlasnika, nedostatak privatnosti, kažnjavanje, ponekad čak i prisutnost drugih kućnih ljubimaca. Prvi znakovi razvoja neuroze mogu biti stalno trešenje glave u obliku brija osam ili njihanje glave s jedne na drugu stranu te stalno skakanje sa prečke na prečku. Kada se pojave takvi rani znakovi, treba odmah poduzeti odgovarajuće mjere da se spriječi pogoršavanje stanja.

Samoranjavanje ili automutilacija je kod ptica najčešći oblik poremećaja ponašanja, a nastaje zbog različitih fizioloških ili patoloških uzroka. Neki od uzroka mogu biti bakterijske ili gljivične infekcije,  paraziti (perojedi), loša kvaliteta perja, nepravilna prehrana (pojačana potreba za mineralima, bjelančevinama i mastima, hormonalni disbalans, nehigijenski okoliš, presuhi zrak, zadimljeni prostor, itd.). Poremećaji instinkta parenja također mogu biti uzrok čupkanja perja. Ptica ima nagon da stalno bude s partnerom pa na nju nepovoljno utječe kada je  vlasnik (kojeg ona doživljava kao partnera) odsutan veći dio dana, a na nju mogu utjecati i emocionalno stanje vlasnika. Može postati ljubomorna i zbog drugih članova obitelji. U slučaju dosade i neuroze, čak i normalno čišćenje perja može dovesti do čupkanja i agresivnog grizenja. Ptice vole okus krvi i zbog toga žvaču perje i nastavljaju kopkati po ranicama koje su  napravile. Kod težih slučajeva samoranjavanja dolazi i do griženja prstiju i noktiju, odbijanja hrane i mršavljenja.

Liječenje poremećenog ponašanja je složeno. Potrebno je utvrditi što je uzrok pojave poremećaja. Različite infekcije ili parazitarne invazije se suzbijaju odgovarajućim medikamentima, a ako je uzrok neuroza potrebno ju je suzbiti da bi se spriječio daljnji razvoj lošeg ponašanja. Povećana pažnja vlasnika i promjena okoline (redovita izmjena igračaka, prečke od prirodnog materijala, npr. grana voćaka, dovoljno prostrana krletka i dovoljno kretanja, itd.) potrebni su da bi se suzbila dosada. Pravilan fotoperiod također je vrlo bitan. Svjetlosni period treba svesti na 8-12 sati svjetla na dan. Predugi svjetlosni period može potaknuti pojavu lošeg ponašanja.

Elizabetanski ovratnici onemogućavaju pticu da se ozljeđuje, no papige ih uglavnom ne vole, pa ih se preporuča hospitalizirati nekoliko dana dok se ne priviknu na ovratnik i počnu normalno jesti. Da bi se potaknulo rast perja, potrebna je pravilna hranidba sa dovoljno bjelančevina, kalcija i energije. U ponudi Pet centra nalazi se preparat VERSELE-LAGA Muta-Vit Liquid koji sadrži 12 vitamina i aminokiselina u tekućoj formi, posebno namijenjen pticama. Formuliran je na temelju najnovijih istraživanja, a pomaže održanje optimalne probave,  jačanje imuniteta ptica i rast novog perja kod mitarenja. Osim ovog proizvoda postoje i Dr. Clauders Power Mix dopunska hrana za papige, za otpornost i kvalitetu perja ili TRIXIE Moulting Salt za pomoć kod mitarenja. Također,, preporuča se ptici svaki dan omogućiti kupanje.

Ako svi navedeni postupci nisu dovoljno uspješni ili kao dadatna pomoć u nekim se slučajevima primjenjuju i lijekovi za umirenje. Ove lijekove, kao i antibiotike, vrstu, dozu i način primjene odabire veterinar nakon pregleda.

Savjetujem Vam da se obratite u Ambulantu za ukrasne ptice i perad pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na telefon 01/2390 410. Radno vrijeme ambulante je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11 sati, a utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati. Kolegice i kolege iz ambulante su specijalist za bolesti ptica pa će Vam svakako dati najprecizniji savjet o tome što dalje učiniti sa Vašom papigom

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr