Povratak

Poremećaj ponašanja i sumnja na bolesno stanje ženke nimfe koja živi u paru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U poslednjih par dana, primjetio sam da zenka preko cijelog dana ima poluotvorene oči i da spava više nego što je bilo prije. Kavez im je smješten u dnevnom boravku od samog početka. Preferiram da i ja idem spavati najkasnije do 11 zbog njih, svjetla gasim u 10 sati naveče, televizor bude do 11 najdalje upaljen. A prostorija bude zamračena skroz do jutra, a preko noći se ne čuju, spavaju. Zbog čega je ona u takvom stanju? Radi se o nimfi (ženka). I još jedno pitanje, da li mužjaku i ženki nimfe može stvarati kakve probleme ako nemaju uslova za parenje, tj. ako se ne pare? Da li se zdravstveno stanje može kod njih da pogorša ako se ne pare? Hvala unaprijed. Stefan

O: Na ovaj način nije moguće precizno odgovoriti na Vaše pitanje. Promjene u ponašanju ptice mogu biti jedan od pokazatelja bolesti. Općenito  glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su napuhnutost perja (našušurenost), nadutost, snuždenost, odbijanje hrane i vode, a ponekad povećan apetit ili pijenje vode, proljev, začep ili otežano defeciranje, otečenje u području voljke. Mogu biti prisutni iscjedak iz očiju, usta ili nosnih otvora, povraćanje ili regurgitacija, gubitak tjelesne težine, otežano disanje  Osim toga može se uočiti  sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, stavljanje glave  pod krilo, slabost, gubitak ravnoteže, spuštena krila. Često su izražene i promjene u  ponašanju poput  inaktivnosti, smanjene aktivnosti, simptomi od strane živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, paraliza), promjene u vokalizaciji ili glasanju, prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, potištenost.

Nimfe su spremne za parenje već sa 9 mjeseci, ali bilo bi dobro se  da prvo parenje ne dozvoliti  do barem 14 mjeseci starosti. U krletku je potrebno postaviti gnijezdo u koje će ženka snijeti jaja 7 - 10 dana nakon parenja.  Nakon 18 - 21 dana izlegu se mladunci. Oba roditelja jednako leže na jajima i brinu se za mladunce. Hoće li se nimfe pariti ili ne ovisi o više različitih faktora kao što su količina svjetla, prehrana, uvjeti držanja... Ukoliko im se ne postavi gnijezdo, ptica može nesti jaja i na dnu kaveza. Različite nepravilnosti u držanju mogu dovesti do razvoja različitih poremećaja kod ptica, bilo da se radi o poremećajima u ponašanju ili zdravstvenim problemima.

Savjetujem Vam da odvedete papigu na pregled u Ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, gdje rade kolege koji su specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca. Broj Ambulante je 01/2390-410, a radno vrijeme ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 - 11,  a utorkom i četvrtkom od 16 - 18. Kod kolega možete zatražiti i dodatne informacije o pitanjima koja ste postavili.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr