Povratak

Posjekotine između krila i noge ptice / Dezinfekcija rana / Tekuti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U zadnje vrijeme sve češće, kada se ujutro probudim, vidim na svojoj nimfi posjekotinu između krila i nogice. Kako  mogu te posjekotine spriječiti i tretirati.
Unapred hvala, Vesna

O: Hvala Vam na ukazanom povjerenju, no teško mi je na ovaj način znati kako točno nastaju posjekotine na koži Vaše papige. Moguće je da ozljede napravi sama papiga, naprimjer češanjem, grickanjem ili čupkanjem perja. Često su uzrok pojave svrbeža paraziti, a kod ptica su to često tekuti. Tekuti (Dermanyssus gallinae) su bijelo-sivi, smećkasti do crvenkasti ektoparaziti koji se hrane krvlju. Obično su aktivni noću, stoga ih je preko dana vrlo teško uočiti (skrivaju se u pukotine kaveza ili prečki). Kod ptica obično izazivaju nemir, svrbež, manjak apetita, mršavost i ispadanje perja. Dijagnoza se obično postavlja pregledom ptice, kada se uočavaju crvenkasta mjesta uboda ili se može napraviti pokus sa bijelom tkaninom, koju vlasnik preko noći stavi u kavez i ukoliko je ptica invadirana, ujutro će se na tkanini naći mnoštvo crvenkastih točkica.

Da biste se riješili ovih parazita potrebno je istovremeno tretirati i pticu i kavez. U ponudi Pet centra možete naci Beapaharov '' Bogena birdspray'', insekticid protiv tekuti sa kojim se šprica papigu. Kavez i sve što se nalazi u njemu ( prečke, ljuljačke...) treba oprati sa vrućom vodom, a onda pošpricati sa istim sprejem.  Osim parazita moguće je da  se papiga ozlijedi  na nekom predmetu koji se nalazi u samoj krletki, npr, prečke, hranilice, ljuljačka, itd.

Za dezinfekciju rana može se koristiti neki blagi dezinficijens, npr. Rivanol ili Vetoquinol Cothivet sprej za rane sa eteričnim uljima ljekovitog bilja. Osim kao antiseptik, ovaj sprej djeluje i kao cikatrizant, odnosno pomaže zaraštavanje rane i stvaranje ožiljka. Nanosi se tri do četiri puta dnevno, a postupak se ponavlja do izlječenja.

U svakom slučaju savjetujem Vam da papigu odvedete na pregled kod veterinara da se ustanovi pravi uzrok nastanka ozljeda i odredi potrebna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr