Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam tigricu oko 5 mjeseci. Bila je vesela i vedra ptica, a odjednom je postala mirna, ne priča, ne pjeva i ima sada ogromnih problema sa stolicom. Ne može kakati, užasno stenje kada treba obaviti nuždu i to nikako ne izlazi. Kad ju čistim (što je uredno svakodnevno), ispusti ogromnu količinu kakice koja je za tigricu skroz neuobičajena. To čak i nije proljev, stolica ima i zelenkasto-bijelkasu boju, ali nije uredan "crvić" nego sve slijepljeno. Dobila sam od veterinara neke kapi za u vodu, ali terapija od 6 dana nije ništa napravila, još je gore. Stavljam i prah Prime u hranu, ništa to ne koristi. Molim vas, ako ikako imate kakvo rješenje, sugestiju, dajte. Unaprijed hvala, Ivana

O: Tvrdo formiran izmet tigrice koji opisujete predstavlja poremećaj u pražnjenju crijeva. Riječ je o opstipaciji (začepu), koja najčešće nastaje uslijed neizbalansirane prehrane ili uslijed različitih poremećaja u probavnom sustavu.

Nerijetko se događa da vlasnici pažljivo biraju mješavinu hrane za ptice, ali one odabiru samo određena zrna dok druga samo izbacuju iz hranilice. Stoga se javlja deficit pojedinih nutrijenata.

Kako niste naveli čime hranite papigicu, preporučam Vam da joj u prehranu uvedete svježu zelenu hranu koja je bogata vlakninom i koja će joj olakšati pražnjenje crijevnog sadržaja. Isto tako, izbjegavajte dodatke prehrani kao što su tvrdo kuhana jaja ili biskviti koje papige rado jedu, ali mogu dovesti do opisanih stanja.

Od voća papigici možete ponuditi jabuke, kruške, mandarine, naranče, ananas ili grožđe. Od povrća i bilja to može biti blitva, brokula, kuhani grašak, mrkva, peršin špinat ili  tikvica.

Sve navedeno treba biti oprano i osušeno, a vrlo je bitno da svaku namirnicu uvodite u jelovnik pojedinačno i postepeno. U suprotnom biste sasvim sigurno izazvali ozbiljne probavne smetnje.

OZNAKE: