Povratak

Povraćanje ili regurgitacija kod tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molim Vas za pomoć, savjet ako ste u mogućnosti. U zadnje vrijeme papiga tigrica stara oko 10mj ima povremene smetnje koje traju cca 2-3 h i onda je sve super. Pokušat ću Vam opisati situaciju.Neovisno o bilo čemu, napuše se i počne izbacivati - povraćati sjemenke, dosta se umiri, i to traje nekih cca 2-3h i poslije sve ok. To se ponovljalo svako 2-3 dana. Unazad 20-ak dana bila je cijelih 3-4 dana mirna i napuhana i naravno sjemjenke je povraćala pa sam odlučio posjetiti veterinara koji je preporučio Sulfadimidin koji je pila pomiješan sa vodom 5 dana, dok je to pila i dva dana iza bila je super, onda se dogodilo ponovno isto pa sam zvao veterinara i kaže da nastavim sa lijekom dalje. Međutim, sad nakon cca 10-ak dana s lijekom i bez situacija se vratila na staro i već par dana ponovno je stalno napuhana i povraća sjemenke. Molim Vas ako možete dat svoj savjet.
Hvala unaprijed, Mario

O: Kod Vaše tigrice može se raditi o povraćanju ali i o regurgitaciji. Obje pojave teško je klinički razlikovati.

Pri regurgitaciji hrana se vraća na usta iz jednjaka i voljke, a kod povraćanja ona dolazi iz želuca i crijeva. Također, hrana koja je regurgitirana nije probavljena, za razliku od povraćene hrane koja je zahvaćena određenim stupnjem probave. Prije akta regurgitacije tigrica obično zabacuje glavu naprijed-nazad. Regurgitacija je česta posljedica prejedanja, osobito ako je riječ o poslasticama.

Povraćanje je obično znak bolesti i to najprije probavnog sustava. Postoje mnogi uzroci, a najčešće su infekcije želuca i crijeva, uzrokovane bakterijskim (Mycobacterium, megabacteria, Pasteurella, Salmonella), gljivičnim (oidiomikoza, Candida, Aspergillus, Mucor,), protozoarnim (trihomonijaza) infekcijama te parazitima kapilarijama, Plasmodium, Giardia, Coccidia. Osim navedenog, povraćanje može biti i posljedica stranog tijela, kamenaca, proširenja i upale voljke te oboljenja ostalih organskih sustava od koji su najčešće bolesti srca, jetre, upala gušterače, bolesti bubrega, dijabetes, perotonitis, itd. Svakako treba obratiti pažnju i na hranu kojom hranite svoju ptičicu jer su osobito mlade ptice osjetljive na temperaturu i konzinstenciju hrane te na višak proteina i vitamina D u hrani. Manjak vitamina A, E, selena te višak željeza, također mogu biti uzrokom povraćanja.

Obratite pažnju imate li kakvo bilje u kući koje bi moglo biti toksično, a ptica je mogla doći u doticaj s istim.

Starije ptice podložne su i neoplastičnim oboljenjima, od kojih su česti papilomi, leiomiomi, adenomi, fibromi, koji također mogu biti uzrokom problema s probavom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr