Povratak

Pravilna prehrana tigrice / Jabuke i proso u prehrani tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

  

P: Kako da pravilno hranim tigricu? Koliko hrane (koje) dnevno,kad vitamine i koje,kad i koliko bara i ostalih poslastica koje se nude vašem centru?Kupila sam i vodu sa dodatkom joda, kako ju često smijem davati, a kad i koliko davati dodatak za govor i mitarenje? Od voća najviše voli jabuku i jede ju toliko da joj stolica bude baš rijetka.Kad joj sklonim jabuku za dva sata stolica joj postane normalna,može li ju jesti koliko hoće? Puno vam se zahvaljujem. Ljiljana


O:
Hranu je teško dozirati jer količina ovisi o fazi u kojoj se ptica nalazi. Za vrijeme mitarenja (nakon 5. mjeseca starosti, početkom proljeća, u sezoni parenja) ptice mnogo više konzumiraju hranu. U pravilu puni se samo jedna trećina posudice jer ptičice dosta čeprkaju i izbacuju sjemenke te se ovim putem gubi dosta hrane koja nije pojedena. Ako vlasnik primijeti da je tokom jutra ispražnjena trećina posudice za hranu, može je nadopuniti. Isto vrijedi i za dodavanje vitamina, odnosno većina gotovih smjesa sadrži u sebi i vitamine i minerale te se oni dodaju po potrebi u fazi mitarenja, nakon bolesti, u vrijeme nešenja jaja i slično.

Vitamini se u hranu dodaju prstohvat svaki dan kroz sedam dana. Vitamini koji utječu na govor dodaju se dok se ne potroši pripremljena vrećica, najčešće je to od proizvođača Vitakraft, u navednoj količini (prstohvat). Ako Vaša papigica ne podnosi jabuku, odnosno ne probavljaju je u potpunosti, nemojte joj više davati. Pokušajte s bananom, mrkvom ili narančom. Voće se nudi u periodu od sat do dva sata te se nakon toga uklanja iz krletke. Proso ili bar stavlja se jednom u tjedan dana , a jod se dodaje u sezoni grijanja odnosno u kasnu jesen pa sve do proljeća. Njegova funkcija je zaštita rada štitnjače jer se u suhom ambijentu ona povećava i onemogućava normalno gutanje hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr