Povratak

Prekomjeran rast kljuna u papiga / Skraćivanje kljuna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Javljam se s upitom za pitomog malog aleksandra starog sedam mjeseci. Naime, papagaj je redovno, nekoliko puta na dan pušten van, radoznao i znatiželjan, igra se svim mogućim stvarima i poticajima u stanu, no odbija sipinu kost te primjećujem da mu, unatoč svemu, sve više počinje rasti kljun, kao i nokti. Zanima me postoji li nešto što mu mogu ponuditi kako bi počeo sam trošiti nokte i kljun i kako bi eventualno izbjegli stručno skraćivanje jer se bojim da će se ujedno početi i bojati ruku/ljudi...? Također, čitao sam na stranicama Pet centra da postoje određene igračke u tu svrhu stoga bih molio možete li navesti neke od njih.
Unaprijed se zahvaljujem, lijep pozdrav.
Josip

O: Papigama kljun služi da bi uzimale hranu, penjale se, igrale, branile teritorij i općenito istraživale. Predugačak kljun kod papige može izazvati mnoge probleme poput pucanja, ali i probleme s uzimanjem hrane.

Zbog za sada nepoznatih uzroka, kljun ponekad izrasta prebrzo, bez obzira na redovito brušenje o sipinu kost ili mineralni kamen. Smatra se da bi ova pojava mogla biti povezana sa neadekvatnom prehranom, primjerice s nedostatakom minerala koji je vezan uz nedostatak vitamina i proteina.

Također, ovom stanju pridonosi i dulje vrijeme mekane stolice ili proljeva, što dovodi do smanjene resorpcije hranjivih tvari, a često je slučaj i da pticama prekomjerno izrasta kljun ili nokti uslijed bolesti jetre. Prekomjernim rastom je obično zahvaćena samo gornja čeljust, a vrlo rijetko dolazi do ispreplitanja gornje i donje čeljusti jer obje simultano rastu prebrzo.

Da bi se problem riješio u  nekim slučajevima dovoljna je samo promjena prehrane, dok u je u drugima potrebno i  skraćivanje kljuna. Ako je ptica sklona ovom problemu potrebno je poduzimati redovito skraćivanje kljuna, ponekad i svaka tri do četiri tjedna.

Posebno je važno da papiga svakodnevno oštri svoj kljun jer on neprestano raste. Najbolje je pticu naučiti da za to koristi sipinu kost. Ukoliko je ne prihvati od prve, razlomite kost na manje dijelove i pomiješajte s hranom. Osim sipine kosti u kavez se može postaviti mineralni kamen, grančice ( npr. lijeska ili jabuka).  Važno je da nešto grickaju. Ako odaberete grančice treba paziti da ne odaberete biljke koje ne sadrže tvari koje su otrovne za ptice. U ponudi Pet centra možete pronaći mineralni kamen i sipine kosti, a osim toga i različite igračke koje su načinjene od drveta, npr. igračka za ptice Mali vrtuljak od prirodnog neobrađenog drva, 17 cmPenjalica s 4 tanjurića od prirodnog neobrađenog drva 26x14 cm te KARLIE Igračka za ptice Lava Stone sa drvom i zvončićem, 23 cm koja osim drvenog dijela ima i kamen na kojemu papiga može brusiti kljun.

U slučaju da je potrebna korekcija kljuna ili noktiju svakako taj zahvati povjerite veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr