Povratak

Preporučena količina bara u prehrani ptica / Kreštanje ptica i na što ukazuje ovakvo ponašanje?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko

br />Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

>P: Mužjaka nimfe imamo skoro 2 mjeseca, star je oko 4-5 mj, puno smo s njim, leti, pjeva, jede, pije, dolazi k nama, mazi se. Međutim, primjetili smo da iz hrane jede samo veće sjemenke (bijele i suncokret), a proso ne. Također, rijetko želi nešto od voća i povrća, najčešće samo zelenu salatu. Obožava bar, poludi kad ga vidi i u roku sat-dva ga cijelog pojede.  Da li je normalno da ne jede proso, ako nije, kako to promjeniti? Koliko često mu smijemo davati bar? Ne voli se kupati ni sam, ni da ga mi špricamo, da li nastaviti bez obzira dal on želi ili ne? Donedavno je njegovo ponašanje bilo super, dok se unatrag koja dva tjedna nije počeo ljutiti se na sve oko sebe, dođe do igračke, ljuljačke, sipine kosti i počne ljutito vikati na njih, pa pjevati pa kao nekako pričati ili nešt i tako u krug. Molimo Vas uputite nas kako to riješiti jer postalo je nepodnošljivo, iako ga obožavamo. Hvala. Ivana

O:
Drago mi je čuti da uživate u društvu svog kućnom ljubimca i svakako se nadam da ću barem malo pomoći svojim odgovorom. Dakle, to što Vaša nimfica odbija jesti proso i nije tako rijetka pojava kod tih papigica. Zna se dogoditi da iz raznih razloga(jedan od da im je sjeme prosa manje probavljivo).

Ljuštena zob je inače vrlo dobra zamjena za proso vrlo slična sastavom hranjivih tvari, moguće ju je kupiti u nekim dućanima s drogerijom. Također možete pokušati nagovoriti Vašu ptičicu da počne jesti proso tako da mu namočite sjeme, stavite ga u neku posudicu/šalicu i nalijete vode da pokrije sjemenke, za 2h odlijete tu vodu isperete i ponovno ulijete novu vodu i tako par puta u periodu od 6-7h. U tom cijelom procesu proso omekša, hranjivi sastojci i vitamini tada pticici postaju dostupniji i lakše probavljivi. Postupak je malo dugotrajan i poanta je da se svaki dan mora nuditi svježe pripremenjeno sjeme ili barem ako nemate vremena probajte mu ponuditi par puta kroz tjedan. Osim voća, jabuka, krušaka možda da mu ponudite neko od bobičastog voća tipa kupine, maline.....trebate biti strpljivi i isprobavati, ako voli zelenu salatu to je odlično, dapače možete mu ponuditi sviježi list mrvke, celera, maslačak(može čak i sušeni). Ubaciti mu negdje u neku igračkicu tako da se treba potruditi i poslužiti inteligencijom da bi došao do poslastice. Od povrća korijen mrkve, tikvicu, čak i krišku limuna. Samo biti strpljivi.

Što se tiče bara, izvrsno je da ga nudite svojoj nimfi jer je on sastavljen od visoko energetskih žitarica, no kako ptica na meniju svaki dan ima već sjemenke, ne bih preporučila svakodnevno davanje bara, nego recimo jednom u 2 tjedna eventualno kad je baš kritična situacija onda češće ali ne svaki dan.
Kupanje odnosno više tuširanje nimfe inače jako vole i ono im je važno zbog održavanja higijene perja, rožina i kože tako da iako se njemu to baš ne dopada ja sam za to da ga lagano tuširate špricom mlake vode svakodnevno.

Problem kreštanja je nešto što ukazuje na to da je ptičica nervozna, što vjerovatno već i sami shvaćate, zbog čega dolazi do tako nečega je najčešće zbog neadekvatne zabave, ili manjka iste. Nimfice su papigice koje imaju iznimno visoki stupanj energije koju treba potrošiti. Također rekli ste da Vaš ljubimac sada već ima oko 5mjeseci, doduše malo je rano ali moguće je također da on ulazi u pubertet, pa ga malo i hormoni "pucaju" ( dakle u prosjeku nimfice ulaze u pubertet i spolno sazriju oko 6 mj. pa do 8mj., individualno je). Nimfe su inteligencijom na razini 3-godišnjeg djeteta, tako smatraju istraživači, dakle treba joj pružiti neizmjerno puno pažnje što Vam i sam on govori sa svojim stavom kreštanja kada napustite sobu. To što se dere na sipinu kost, ljuljačku ili druge igračke znači na neki način da mu fali društva. Moj stav je da je ptičice uvijek bolje imati u paru, nije da Vas ovom izjavom nagovaram da joj kupite društvo, ali morate biti svijesni da nimfica zahtijva zaista mnogo pažnje i kontakta, pogotovo kad je sama, jer jedino društvo koje ima jeste vi. Morati ćete na neki način pronaći balans da li kroz neku novu igru ili svako malo sa novim sadržajima i igračkicama( plutenim čepovima, grančicama od drva, špagicama, igračkom u obliku ptičice...) u njenom okruženju, dozvoliti mu da bude kreativan u igri.
I naravno uz sve to biti će Vam potrebno mnogo strpljenja i ustrajnosti ali smatram da problem nije neriješiv samo treba ustrajati

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr