Povratak

Prepoznavanje spola i razmnožavanje češljugara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molio bi vas da mi odgovorite kad i kako pariti 2 para češljugara. Sad su u volijeri sa zebicama. Nabavio sam ih u kolovozu od uzgajivača iz Splita, koji mi je rekao da su sigurno dvije kopije i da su spolno zreli. Molim vas da mi objasnite kako najlakše raspoznati mužjaka od ženke. O češljugarima gotovo ne znam ništa, ali su mi prekrasni.
Hvala, Boško

O: Češljugari su sami odabiru partnere. Jednoj ženki u volijeri pridružujemo najmanje dva mužjaka ili, pak, jednom mužjaku najmanje dvije ženke.

Početkom proljeća primjećujemo, karakteristično za češljugare, horizontalno zakretanje tijelom (lijevo-desno), s istovremenim spuštanjem krila i širenjem repa.

Češljugari se gnijezde dva puta godišnje, u periodu od od svibnja do rujna.

Prvi nasad bude položen početkom svibnja. Ovo se odnosi na držanje ptica u vanjskim uvjetima. U sobnom držanju ptica, parenje i nesenje jaja počinje ranije, ali ishod je nesiguran.

Za gradnju gnijezda dajemo im na raspolaganje mahovinu, suhu travu, životinjsku dlaku, može i "pamuk" topole, ciganskog perja, vrbe, šaša. Izbjegavajte sintetičke materijale zbog opasnosti od zamatanja oko noge.

Mnogi uspješni uzgajivači smanjuju kalorije, bjelančevine i masti u hrani i poboljšavaju kondiciju ptica, tako da slobodno lete u volijerama u sezoni neparenja. Zatim se, u početku sezone parenja, pojačava hranidba.

Prskanjem ptica prskalicom koja raspršuje vodu u obliku aerosola, čime oponašamo kišu, i povećanjem količine zelene hrane također se stimulira parenje.

Mužjak sudjeluje u hranjenju partnerice u gnijezdu, a može biti i potpuno indiferentan.

Ženka u prosjeku snese 4 do 6 jaja.

Dvanaestog do četrnaestog dana izvale se mladi. Mladi češljugari su potpuno smeđe boje sa žutim perjem na krilima. Hrane ih roditelji u prvim danima života malim ličinkama različitih insekata i biljnim ušima, da bi kako mladi rastu prešli na ishranu raznog sjemenja i ostalih insekata. Ostaju u gnijezdu oko šesnaest dana. Nakon izletanja roditelji će ih hraniti još dva do tri tjedna i to prvenstveno mužjak jer ženka zasniva sljedeći nasad.

O češljugarima i njihovom pripitomljavanju pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Kod mužjaka crvena maska prelazi preko ruba oka, kod ženke ne prelazi preko ruba. Ramena mužjaka su cene boje, a ženke su smeđkaste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr