Povratak

Pripreme i parenje kanarinaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Molim Vas da mi odgovorite na pitanje je li potrebno odvajati mužijaka u vrijemu kada kanarinka leži na jajima? Zašto ptići kada su u jajetu umiru kada je grmljavina i kojom ih je hranom najbolje hraniti u vrijeme uzgoja? Daniel

O: Uzgajivači kanarinaca najčešće ptice drže zajedno u velikim volijerama prije sezone parenja. U pripremi za parenje odvajaju prvo mužjake od ženki, očiste od tekuti ptice i nastambu te ih preventivno tretiraju sulfadimidinom. Pojačano hrane i pojačavaju temperaturu te prostorije u kojoj su ptice (19-21 stupanj C) kao i dužinu svjetlosnog dijela dana. U vodu se dodaje Fertivit ili neki drugi preparat s vitaminom E koji potiče parenje. Mužjaci se drže pojedinačno u malim krletkama. Od hrane se dodaje mekana hrana s dodatkom mljevenog keksa i pred kraj pripreme niger sjeme. Ovakva priprema  traje oko 3 tjedna. U međuvremenu počinje i priprema ženki koje su starije od godinu dana, na isti način.

Nakon pripreme, pripuštaju se odabrane ptice, par zajedno u istu nastambu. Nastamba je prije pripremljena sa gnijezdom i mekanim materijalom u gnijezdu i materijalom koji ženka sama stavlja u gnjezdo (vata, juta itd.). Parenje se može izvoditi na skok, tj. da se mužjak nakon skoka vrati u svoju nastambu i/ili da par ostane zajedno  do prvog jaja. Nakon što ženka snese prvo jaje, mužjak se povlači u svoju nastambu ili drugoj ženki.

Mladi ptići u gnijezdu, nakon što ih majka othrani, počinju jesti sjemenke u dobi 10-12 dana. Dobro im je davati male komadiće kuhanog jajeta te sitni grit uz sjemenje.

Eventualni utjecaj grmljavine na postotak valjenja i razvoj zametka mi nije poznat. Predlažem Vam da se o ovom specifičnom detalju raspitate izravno kod iskusnih uzgajivača.