Povratak

Problemi s probavom i neugodan miris izmeta nove nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Prije tri mjeseca nabavili smo mužjaka nimfe koji se brzo združio sa ženkom koju smo nabavili pola godina prije njega. Oboje su smješteni u istoj krletci. Od samog dolaska svakodnevno skoro 80 % njegove kakice je proljev (koji zna i lagano zaudarat). Urin je potpuno bistra bezbojna tekućina, urat bijel i nije oblilan, a kruti dio bude u obliku crvića svjetlije zelene boje. Pije veće količine vode nego ženka koja ima urednu kakicu. Na ponašanju ne primjećujemo nikakve probleme, vrlo je vesel, živ, čak hiperaktivan, pjeva, skakuće, svakodnevno slobodno leti, pjeva, ali je primjetno plahovit... u odnosu na ženku je manji, laganiji, a perje repa i krila mu je kraće. Hrana im je uobičajena za nimfe - mnogo prosa i dr. sjemenki, bar, kuhano jaje, sipina kost, voće i svježe zelenilo (ne svakodnevno iako smo uočili da nema utjecaja na količinu proljeva), za poslasticu  neslane kokice, kukuruzni krekeri...prehranu pojačavamo vitaminima... Što možemo napraviti u vezi njegovog proljeva i gdje u Splitu obaviti pretrage ukoliko zatrebaju, npr. laboratorijske pretrage, i koje bi pretrage možda trebalo obaviti? Dijana

O: Prije svega, savjetovala bih Vam da uzgajivača ili prodavača od kojega ste kupili mužjaka nimfu upitate o tome kako se ptica ponašala kod njega, da li je već i prije imala problema s neugodnim mirisom izmeta i njegovom konzistencijom te na koji način i čime  je hranjen. To bi  pomoglo da eventualno pronađemo same uzroke u načinu prehrane ili ambijentu u kojem je ptica živjela.

Jedan od razloga može biti stres ptice uslijed premještaja i novog okruženja. Isto tako, ako je došlo do nagle promjene ishrane ili uvođenja  u prehranu nečega što nimfa prije nije jela, i to može biti  potencijalni uzrok nastanku poremečaja. Nimfe  koje se hrane isključivo   sjemenjem imaju  zelenu boju izmeta, no on ne bi smio imati neugodan miris. Probajte za početak iz prehrane izbaciti kuhano jaje. Ono, naime, sadrži spojeve sumpora koji imaju neugodan miris koji se može osjetiti i u izmetu, naročito ako je duže odstajalo. Nadalje, kao mogući  izvor problema s izmetom mogu biti paraziti, abdominalna hernija ili neke bolesti, poput psitakoze, no isto tako i samo prekomjerno  hranjenje.

Kako biste bili sigurni o čemu se radi, najbolje je kontaktirati neke od od veterinarskih ambulanti u Splitu i upitati ih jesu li specijalizirani za  takve vrste pretraga.

Osim navedenog, preporučujem nimfama dodavati u hranu Digest balance kapi koje pomažu u regulaciji probave.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr