Povratak

Problemi s probavom i otečenje kloake kanarinke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam kanarinku koja već duže vrijeme ima probleme s izbacivanjem izmeta. Sad sam primjetila i da je kloaka natečena i izbacena i uvijek ima ostatke izmeta. Ptici dajem mješavinu hrane za kanarince, ima sipinu kost, pijesak... svaki dan se kupa i čisti. Skoro sam bila i kod veterinara koji mi je dao i ž-vitamix sa probiotikom koji joj dajem u vodi za kupanje i piće. Ptica se normalno ponaša i nikakvih drugih znakova nema osim te probleme sa izbacivanjem izmeta. Kupila sam joj i proso. Molim Vas za odgovor sta bi bio uzrok za to i kako da joj pomognem. Pozdrav, Amela

O: Nažalost niste naveli neke bitne podatke o vašoj kanarinki – koliko je stara, da li je već polagala jaja, je li bilo problema s time? Ženke ptica, naime, mogu imate otečenje kloake uzrokovano otežanim polaganjem jaja. Ukoliko ljuska jajeta nije dobro formirana, takva mekana ljuska može se priljubiti uz stjenku ovidukta i tako priljepljeno jaje postaje izvor neugode i otečenja kloake. Razlozi zbog kojih se to događa mogu biti fiziološki, vezani uz građu tijela i proporcije ptice ili nedostatak  minerala, prvenstveno kalcija koji je potreban za formiranje čvrste ljuske. Ukoliko je problem u tome, savjetuje se dodavanje kalcija u vodu, najbolje je da bude u tekućem obliku.

Ukoliko ipak nakon pomnog pregleda dođete do zaključka da nije problem u samom oviduktu, obratite pažnju na kvalitetnu ishranu Vaše ptice. Niste mi spomenuli jede li kanarinka išta svježeg voća i povrća. Naime, trebala bi, barem svaki drugi dan, dobiti po malo svježe salate ili ribane mrkvice ili pokoju kockicu jabuke. Vlakna iz svježeg voća i povrća olakšavaju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja izmeta u kloaci.

Ukoliko Vam navedeni savjeti ne budu od pomoći, preporučujem da kanarinku ipak odvedete kod provjerenog stručnjaka kao bi se zdravstveno stanje što prije poboljšalo.