Povratak

Prolapsus (izvala) kloake - hitno stanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam papagaja nimfu, stara je oko 3-4 god. Stalno nosi neoplođena jaja. Juče sam primetila da krvari ispod repa i da joj viri nešto crveno kao meso. Ona se ponaša kao da hoće da snese neoplođeno jaje. Ne znam da li se jaje zaglavilo ili hoće da snese neki deo tela. Ne znam kako da joj pomognem i šta da radim?
Odgovorite mi što pre.
Maja

O: Vaš opis upućuje na prolaps (izvalu) kloake. Kod ptica kloaka predstavlja završni otvor probavnog, urinarnog i reproduktivnog trakta, a prolaps znači da se tkivo kloake izvrnulo prema van, poput čarape. Do toga dolazi iz više razloga, od kojih se kao najčešći spominje dugotrajno nesenje jaja, ali i prevelika jaja, često tiskanje iz različitih razloga te neadekvatna prehrana, odnosno manjak kalcija.

Izvala kloake je ozbiljno stanje koje zahtjeva promptnu intervenciju.

Zbog manjka kalcija, mišići su slabi i nedovoljno se kontrahiraju, što uzrokuje da jaje ne može biti evakuirano van, a kloakalni sfinkter se ne može zatvoriti.Mišićna slabost također uzrokuje nedovoljno sagorijevanje energije u tijelu pa je ptica pothlađena, dehidrirana i slaba. Hitna nadoknada kalcija i tekućine je važna kako bi se omogućila kontrakcija mišića a pticu treba utopliti. Ukoliko prolaps potraje, može doći i do nekroze prolabiranog tkiva, što zahtijeva kiruršku intervenciju. U takvim situacijama i infekcije nastupaju lako.

Preporučujem da Vašu pticu što prije odvedete veterinaru na pregled.

Ukoliko živite u Zagrebu, možete je odnijeti na Veterinarski fakultet, gdje postoji Ambulanta za ptice – radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, petak 9.00-11.00 i utorak i četvrtak 16.00-18.00. Možete ih kontaktirati i telefonski: 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr