Povratak

Proljev kod nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo nimfu staru oko godinu dana. Kad smo je dobili prvo je imala upalu dušnih vrećica. Nakon toga počelo joj je često padat perje, a osobito oko ušiju i svakodnevni proljev. Veterinar je rekao da ima parazite pa nam je dao sprej "Every spray" i donekle joj je prošlo. Sada opet, nakon par mjeseci, počeo joj opet proljev. Uvijek smo joj davali vitamine "Mutavigor", ali sad ne znam koliko je to sigurno. Nadamo se brzom odgovoru. Unaprijed hvala, Valnea

O: Proljev je kod ptica uglavnom rijetka pojava, koja je najčešće znak poremećenog zdravstvenog stanja.

Primjerice, bakterijske infekcije probavnog sustava, parazitarne invazije - Giardia spp., gliste i sl.

Proljev ponekad može biti i posljedica nagle promjene hrane, ishrane bogatije zelenom hranom ili voćem, ingestije pokvarene hrane, stranog tijela,t rovanja (npr.olovom) ili se javlja kao reakcija na neodgovarajuću antibiotsku terapiju.

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji,najčešći su uzročnici bakterije iz roda Salmonella ili Escherichia coli. Bolest se uglavnom širi direktnim kontaktom bolesne ptice sa zdravom ili preko kliconoša, koji ne moraju pokazivati simptome bolesti. Nastanku bolesti pogoduje stres - zbog transporta, nagle promjene hrane i slično. Bolesne ptice imaju našušureno perje, proljev, u težim oblicima javlja se dehidracija, obično fecesom zaprljano, ljepljivo perje u području kloake, izražena je slabost, nevoljkost i drhtanje, a ponekad i čupanje perja sa područja trbuha. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom ptice i bakteriološkom pretragom fecesa, a ukoliko dođe do uginuća, može se izvršiti razudba. Liječenje se bazira na davanju adekvatnih antibiotika peroralno (uglavnom u vodu za piće) i/ili parenteralno, a ukoliko se radilo o težim oblicima bolesti, koje su izazvale dehidraciju, potrebno je infuzijom nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

Bakterijski enteritis uglavnom se može spriječiti redovitom higijenom kaveza (ne bi li se onemogućila fekalna kontaminacija posudica sa hranom i vodom), onemogućavanjem kontakta ptice koja je u kavezu sa vanjskim pticama (ljudi ih ljeti znaju držati na balkonima, kad mogu doći u kontakt sa divljim pticama), te izbjegavanjem svih situacija koje bi mogle potencirati stres.

Parazitarne invazije također mogu uzrokovati proljev. Giardia spp. je protozoa, koja parazitira u crijevima. Do invazije uglavnom dolazi unošenjem hrane ili vode kontaminirane fecesom zaraženih ptica. Iako se radi o crijevnim parazitima (kod velikih papiga uzrokuju zeleni proljev, boje limete), glavni simptom kod nimfi je čupanje perja i progresivno mršavljenje. Bolest se dijagnosticira koprološkom pretragom fecesa ili IF. Liječi se antiparaziticima.

Gliste su vrlo česta pojava kod kaveznih ptica.Glavni uzročnici glistavosti ptica spadaju u rod Ascaris. Ascaris ima direktan razvojni ciklus, tj.nakon ingestije jajašca razvoj se do odraslog oblika odvija u tankom crijevu, gdje se odvija parenje, a zatim ženka polaže jajašca koja fecesom izlaze u okolinu. Razvojni ciklus obično traje 2-3 tjedna. Bolesne ptice obično imaju proljev, javlja se inapetenca i mršavljenje, a ukoliko se radi o jakim invazijama, odrasli oblici mogu izazvati parcijalnu ili potpunu opstrukciju crijeva, zbog čega može doći i do začepa (potencijalno opasnog po život ptice). Dijagnoza se postavlja koprološkom pretragom fecesa,a bolest se liječi odgovarajućim antiparaziticima.

Za potpuni uspjeh liječenja bitno je istovremeno temeljito oprati i dezinficirati kavez i zdjelice za hranu i vodu, ne bi li na taj način onemogućili pojavu reinfekcije jajašcima iz kontaminiranog okoliša.

Budući ste naveli proljev kao jedini simptom, no niste opisali njegovu boju, niti ste naveli čime pticu hranite (kako bismo eliminirali hranu kao potencijalni uzrok), teško mi je zaključiti koji bi bio pravi uzrok. Međutim,budući se radi o višemjesečnom proljevu, a proljev je sam po sebi uglavnom znak bolesti, preporučam Vam da pticu hitno odvedete veterinaru i da po mogućnosti napravite koprološku i/ili bakteriološku pretragu, kako bi ciljano išli sa terapijom.

Ukoliko ste u mogućnosti, odvedite pticu na Veterinarski fakultet, u Ambulantu za ptice.