Povratak

Promijenjen izgled perja iznad kljuna rozenkolisa / Mokro i nakostriješeno perje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mladog rozenkolisa koji je kod mene oko 25 dana. U početku je na glavi imao uredno perje, a u zadnjih nekoliko dana mu je iznad kljuna postalo "čupavo". Kao da je pokvasio i gurnuo u prašinu. Nadam se da nije bolestan. U privitku sam Vam poslao fotografiju da vidite kako to otprilike izgleda.
Unapred zahvaljujem. Siniša

O: Promijenjeno perje moglo bi biti samo posljedica nedostatka pojedinih nutrijenata u hrani, ali bi bilo dobro isključiti eventualne infekcije kljuna i perja. Virusne bolesti kljuna i perja u rozenkolisa manje su karakteristične nego u drugih ptica (deformirano perje, nepravilan rast, ispadanje perja), a bolest se najčešće pojavljuje u mladih spolno zrelih ptica.

Preporučam Vam da ptičicu odnesete na pregled specijalistima Ambulante za liječenje ptica na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Mnoge ptice često izabiru iz mješavine hrane samo određene sjemenke, a ostale razbacuju. Posljedica je jednolična prehrana koja dovodi do iscrpljivanja vlastitih resursa pojedinih esencijalnih hranjivih tvari kao npr. aminokiselina sa sumporom koje su gradivi elementi perja, mikroelemenata i vitamina.

Preporučam Vam da ptici dodajete u vodu neki od multivitaminsko-mineralnih dodataka obogaćenih esencijalnim aminokiselinama. U ponudi Pet centra su "Muta-vit" (Versele -Laga) i "Vitamin plus V" (Sera). Za opće zdravlje ptica, a naročito za pravilan rast i zdravlje perja preporuča se jednom tjedno poprskati pticu temperiranom vodom pomoću prskalice. Papige se rado kupaju pa Vam preporučam da joj povremeno u krletku postavite plastičnu kadicu kako bi i sama mogla uživati ovoj aktivnosti. Kadice koje se mogu umetnuti u otvor vratašaca na krletkama možete potražiti u svim dućanima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr