Povratak

Promijenjena konzistencija izmeta te promjena izgleda i ponašanja papige nakon kozumiranja povrća i svježeg sira

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam papigu tigricu staru 4 godine. Budući da je jako pitoma, često za vrijeme našeg objeda nešto čopne i za sebe. Tako je prije 2 dana jela malo rajčice, krastavaca i svježeg sira. Od tada ima proljevast izmet, tamno zelene boje te je stalno našušurena iako je i dalje normalno aktivna, igra se, pjeva, no primijetila sam da uopće ne jede svoju hranu. Da li je u pitanju nekakva bolest i što da učinim? Nadam se da ćete mi odgovoriti na moje pitanje i unaprijed vam zahvaljujem. Suzana

O: Izmet se  kod ptica  može razlikovati u boji i konzistenciji, ovisno o vrsti hrane. Hrana zrnatog sastava obično tvori crni ili tamno zeleni izmet. Urin je prozirna tekućina uz konzistentni dio izmeta. Hrana s više voća ili povrća može povećati količinu urina, stoga nakon promjene hrane treba pratiti izgled  izmeta  kroz par dana.

U pravilu povrće,  kao što je krastavac i rajčica, ne smetaju papigama, čak im je preporučljivo ponuditi sezonsko voće i povrće.

Čak je i svježi sir zbog korisnih bakterija (Lactobacillus sp.) preporučljivo povremeno dodati u prehranu.

S druge strane, nakon takve hrane  može  nastati disbalans u probavnom sustavu pa dođe do proljeva radi namnažanja patogenih bakterija. Iz tog razloga dobro je davati papigici  probiotike sa vitaminima B kompleksa, ugljen i grit (mljevene školjke), kako bi se opet razmnožile korisne bakterije.

Ako je došlo do bakterijske infekcije, najbolje je što prije poduzeti liječenje antibioticima koju će odrediti veterinar nakon pregleda.

Osobito ako  Vam papigica pokazuje i druge znakove bolesti (našušuren stav, neveselost, odbijanje hrane, pijenje više vode...), najbolje se obratiti u specijaliziranu veterinarsku ambulantu , kao što sam navela u prijašnjem odgovoru sa istom problematikom naslovljenom Promijenjeni izgled izmeta i sumnja na bolest ptice / Nametnici. O istom problemu je pisala i kolegica Zdravka Rumiha , dr. vet. med. u svom prijašnjem odgovoru naslovljenom Tigrica s proljevom.

Nadam se da će vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr