Povratak

Promjene na kljunu tigrice - šuga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kućnoga ljubimca, tigricu, na kojem sam primijetio da ima nekakvo kožno zadebljanje oko kljuna. To je bijele boje, a nalazi se između voštanice i kljuna, sa lijeve i desne strane voštanice i kljuna te ispod kljuna.To ga svrbi, tako da se stalno češka i voli kad ga lagano masiram na tim mjestima. Zanima me da li  u vašem centru u Rijeci imate kakav lijek za ovo i što bi mogao biti uzrok ovoj bolesti? Redovito održavam kavez čistim, hranim ga normalno, jedino se pitam da li mu možda smeta ako je hrana za tigrice stajala u originalnom pakovanju oko 6 mjeseci već otvarana.To je bilo veće pakiranje koje se sporo trošilo. Tigrica je vrlo mlada, ima oko 6 mjeseci, nedavno smo je kupili u trgovini za kućne ljubimce.

Kad smo je kupili izgledala je zdravo, nije mi jasno što bi moglo tako brzo uzrokovati to oboljenje.
Hvala i pozdrav,
Željko

O: Promjene koje opisujete mogu biti posljedica šuge (uzročnici - grinje).

Grinje kopaju tuneliće i u njima odliježu jaja, te se hrane gornjim slojevima kože. Posljedično, dolazi do bujanja epitela i tako nastaju zadebljanja keratiniziranih dijelova. Šuga se u papigica javlja na uglovima kljuna, kapcima, oko očiju, dijelovima nogu neobraslih perjem te na kloaki. Loši higijenski uvjeti, nekvalitetna i nepravilna prehrana, stresne situacije, nepravilni mikroklimatski uvjeti, sve su faktori koji pogoduju nastanku ove bolesti (uvjetna zarazna bolest). Bolest se najčešće javlja u papigica tigrica, a vrlo rijetko u drugih papiga. Na početku bolesti javljaju se manje naslage bijelo-žute boje na bazi i kutevima kljuna i pokljunice. Nakon toga promjene postaju ljuskaste i višeslojne, a javlja se i papilomatozno bujanje rožine. Kod uznapredovalih slučajeva dolazi do ubrzanog rasta jednog dijela kljuna, te se kljun može potpuno izobličiti. Ako šuga zahvati cijelu nogu i prste može doći do iskrivljenja prstiju i ispadanja noktiju. Zato je terapijom dobro početi dok promjene nisu opsežnije.

Točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon pregleda životinje. O njoj svakako ovisi eventualna terapija. Bolest se može vrlo uspješno terapirati Ivermectinom. Lijek se u određenoj koncentraciji kao otopina nakapava (spot-on) na kožu leđa ptice. Tretman treba ponoviti za 2 tjedna.

Kako se uzročnik lako prenosi, potrebno je krletku temeljito očistiti i izvršiti dezinsekciju. U ljekarnama Pet centra potražite preparat za ovaj zaključni korak, a o terapiji za pticu morat ćete se obratiti Vašem veterinaru.

Kako biste ptici podigli opću otpornost, obogatite joj prehranu vitaminsko-mineralnim dodatkom. U Pet centru možete naći HAGEN ''PRIME'' (kombinacija multivitamina, minerala i aminokiselina), Orlux ''Omni-vit'' (kombinacija 14 vitamina i aminokiselina), Beaphar ''VINKA'' (multivitaminski preparat), JBL''Otvitol'' (multivitaminski preparat).

Detaljna uputstva i informacije o svim oblicima terapije ove bolesti, dostupne veterinarima u našoj zemlji, možete dobiti od stručnjaka Ambulante za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.