Povratak

Promjene na nogama tigrice - grinje ili giht

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas ako nekako možete da mi pomognete, zato što ne znam gde da se obratim. Nisam mnogo upućena o pticama, a živim u Makedoniji gde veterinari imaju vrlo skromno znanje u vezi s pticama. Radi se o papagaju tigrici, koja je vrlo mlada i ima problem s nogama. Postaviću slike da vidite o čemu se radi. Ponaša se najnormalnije, jede, vrlo je vesela. Kod nas je 4 dana i kad smo je uzeli videli smo da ima neke bele tačkice na nogama. Tačkice nisu tvrde, belo-žute boje su, kao da je gnoj. Izgleda da ima bolove kad hoda. Molim vas da mi što brže odgovorite, volela bi da joj pomognem.
Nataša

O: Uzroke promjenama na nogicama Vašeg ljubimca, na ovakav način, mi je poprilično teško utvrditi. Naime, uzroci mogu biti raznoliki: ozljede nogica s posljedičnim infekcijama, paraziti (grinje), bolesti različite etiologije,...

Bolesti nogu kod ptica su najčešće posljedica loše napravljenih ili nečistih prečki. Iste uzrokuju ozljede, na različitim dijelovima tijela ljubimca, te su različite veličine. Takve ozljede predstavljaju idealna ulazna mjesta za različite uzročnik bolesti, koje se mogu, između ostalog, manifestirati i na način kao što se kod Vašeg ljubimca i pojavljuje.

Na ekstremitetima ptica, ali i na kljunu i oko kljuna, moguće je primjetiti spužvaste, bjelkaste naslage što se najčešće dovodi u vezu s parazitima - grinjama. Oni kopaju tunele u koži, hrane se gornjim slojevima kože te u kanalićima ostavljaju jajašca. Početne invazije mogu uzrokovati lagane infekcije koje se mogu u kraćem vremenskom periodu izliječiti, dok kronicitet bolesti nerijetko komplicira situaciju izazivajući infekcije većih razmjera. Takve situacije iziskuju stručnu pomoć, pomoć veterinara. Terapija se provodi kroz najmanje 2 tjedna.

Također, prema poslanim slikama moglo bi se raditi i o gihtu. Giht je oboljenje ljudi, ptica i reptila. Među pticama, često se pojavljuje kod tigrica. Ova se bolest može pojaviti ako razina mokraćne kiseline u krvi pređe bubrežne mogućnosti izlučivanja iste iz organizma ili kao posljedica povećanog razlaganja proteina. Posljedično, mokraćna kiselina se nakuplja i kristalizira u zglobovima , ligamentima i ovojnicama (zglobni giht), odnosno, u jetri, slezeni, bubrezima, perikardijalnoj ovojnici, zračnim vrećicama. Zglobni giht manifestiraju bjeličaste izbočine uz jedan ili više zglobova.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da posjetite Veterinarski fakultet u svojoj zemlji te da potražite mišljenje od kolega na Zavodu za peradarstvo.

Za to vrijeme, u krletku postavite minimalno 1,5 - 2 cm široke prečke kojima su gornji rubovi glatki te osigurajte optimalne higijenske uvjete. Prečke na kojima papigica stoji treba redovito čistiti, a također treba povremeno papigici odrezati nokte i oprati nogice. Pri obrezivanju kanđice treba paziti da se ne ozlijedi krvna žilica u noktu.

Također, svom ljubimcu možete ojačati imunološki sustav dodajući neke od multi-vitaminskih preparata (npr. Orlux "Omni-vit", JBL "Otvitol",...), a sve prema uputama proizvođača.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr