Povratak

Pronađena ptičica - šojka (sojka, kreštalica ili kreja )

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molimo za pomoć... Našli smo ptičicu na ulazu u zgradu, malo smo istraživali i radi se o mladoj šojki. Naime, nije pre malena, ali svejedno još ne može letjeti. Privremeno smo je uzeli, stavili na jedno mjesto gdje smo simulirali gnijezdo od pamučnih krpica. Udobno se smjestila. Ptičica, koliko smo mogli vidjeti, nije povrijeđena, a ni uplašena. Pročitali smo na internetu čime bismp je mogli hraniti i napravili malu smjesu žumanjka i hrane za mačke, s malo vode da ne bude presuho a ni premokro, i prvi dan je hranili pinceticom i ona je uredno jela, drugi dan (odnosno jučer) navečer je već počela sama jesti i kljucati kad bi joj stavili ispred, danas sama jede. No, mi živimo u stambenoj zgradi i ne možemo je držati, a i njeno mjesto je u prirodi, na slobodi s ostalim pticicama, no problem je što još ne može letjeti. Skakuće i pokuša poletjeti, ali se zabije u pokućstvo ili sleti negdje na pod... Što učiniti? Zadržati je još malo dok ne nauči letjeti? Ali nažalost u malom stanu nema ni mogućnosti da svoj let „uvježba“ niti primjerena mjesta gdje da se spusti i zadrži. Bojimo se pustiti je van u parkić da je ne zgrabi neka mačka...
Nina

O: Sojka, šojka, kreštalica ili kreja (lat. Garrulus glandarius) je ptica koja živi na širokom području od  Zapadne Europe  i Sjeverne Afrike pa istočno do  Azije. Šojka spada u obitelj Corvidae, kojih ima preko 100 vrsta i koje u evolucijskom pogledu spadaju u najrazvijenije vrste ptica. Širom ovog područja razvilo se nekoliko različitih rasnih formi sojki koje se razlikuju međusobno. Postoje 33 različite podvrste razvrstane u osam grupa.

Šojke se hrane kako na drveću, tako i na zemlju. Ishrana im je šarolika. Hrane se  beskičmenjacima uključujući male kukce, mrave, zatim žirevima, sjemenjem bukve i drugim sjemenjem, voćem kao npr.  kupine, mladim ptićima i jajima, miševima, malim gušterima  i zmijama i sl. Gnijezdi  se na drveću ili velikom grmlju. Ženka leže 4-6 jaja koja se izvaljuju nakon 16-19 dana, a ptice su sposobne letjeti nakon 21-23 dana. I mužjak i ženka zajedno hrane mlade. Jedna je od rijetkih ptica koja ne zna hodati, nego samo skakutati.

Pred zimu zakopava sjemenke žira i bukve na koje često zaboravi pa doprinosi pošumljavanju. Šumari  je  zato vole i smatraju korisnom, dok je lovci ne vole i smatraju je štetnom pticom. Lovci je ne vole jer im uništava mlade fazane, golubove, drozdove, kosove, mlade ptice i jaja pjevica. Posljednjih godina se sve više približava naseljima, vrtovima, voćnjacima i parkovima. Otkako su uvedene motorne pile za sječu šuma, počela je imitirati zvuk motorne pile, nijansirajući zvuk kada motor sam radi i kada reže drvo.  Među našim autohtonim pticama kreja je najbolji imitator, koji lako uči javljanje drugih ptica. Poznato je da imitira glas fazana pa kada joj ženka odgovori i otkrije svoje gnijezdo, kreja odleti do gnijezda i pojede joj jaja ili ptiće.

Pohvalno je da ste se pobrinuli za ptičicu i da je s hranom dobila dovoljno snage da može vježbati letjeti.  Vjerujem da Vjerujem da će kroz par dana puno bolje letjeti pa ćete je moći pustiti u prirodu.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr