Povratak

Pronađena čiopa / AWAP - Udruga za zaštitu divljih životinja, Centar za zbrinjavanje divljih životinja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Našao sam pticu, zapravo ona mene, sletjela mi je na prsa. Po njoj vidim da je mlada, ima paperja i perja, kljun crn i malen, oči izrazito crne, na glavi ima bijelo i tamno sive nijanse perja i po meni se pari mesožderka. Imala je zeleni izmet, a danas je izbacila smeđi. Prodavačica zoo hobija u koji sam se došao raspitati o ptici mi je rekla da je ta ptičica mesojedka i da joj se daje piletina umočena u vodu i da ima masu tih događaja i da su sve uspješno othranjene. Molim vas, pomozite i trebam li ići veterinaru ili da sam riješim? Malo sam istraživao i našao da je to mlada čiopa pa me zanima kako je i čime othraniti? Ante

O: Čiopa (Apus apus) je ptica koja pripada obitelji Apodidae, redu Apodiformes. Odrasle jedinke postižu duljinu tijela od 16-17 cm s rasponom krila od 38-40 cm i tjelesnim težinama od 35-56 g. Boje su tamnosmeđe s bijelim područjem oko grlišta. Karakterističnost ove ptice jest oblik njena tijela za koju stručnjaci navode da je iznimno prilagođen letenju. Naime, njihova krila su uska i dugačka što im omogućava da se kroz zrak kreću velikom brzinom što ih ujedno čini i brzim i preciznim lovcem na potencijalni plijen.

Odrasle jedinke se hrane letećim insektima i paucima.
 
Nakon što se mlade jedinke izlegu iz jaja, roditelji (i majka i otac) ih hrane narednih 19-20 dana. Tijekom tog perioda smatra se da roditelji dnevno moraju uhvatiti oko 50 g insekata kako bi mogli dodatno prehraniti mlade. Poslije 40 dana othranjivanja mladih, isti su spremni za izlazak iz gnijezda i nastavak samostalna života. Za to vrijeme njihova krila narastu do veličine od 16 cm što im osigurava nesmetani let i lov.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te Vam odgovoriti na sva pitanja vezana uz prehranu i dohranu kao i zbrinjavanje istog. Također, savjetujem Vam da kontaktirate i AWAP - Udrugu za zaštitu divljih životinja, Centar za zbrinjavanje divljih životinja, Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17a, tel. 01/ 339 2795.

Ovdje bih posebno napomenuo važnost obraćanja na prije navedene adrese. Naime, u njihovom odgajanju i dohrani mladih je izrazito bitno osigurati pravilnu prehranu određenu od strane stručnjaka za ovu specifičnu vrstu. Jedino prikladna prehrana može osigurati nesmetani rast i razvoj letnih pera. U protivnom, nepravilna prehrana može dovesti do "grešaka" u razvoju kao i nepravilnog razvoja letnih pera. Posljedično, sama jedinka nije u mogućnosti samostalno nastaviti život u prirodi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr