Povratak

Ručno othranjivanje mladog fišera – način odbijanja i poticanje samostalnosti ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Ručno othranjujem mladog fišera već dva mjeseca i nikako ga ne mogu odvojiti od hrane za ručno hranjenje, tj. neće sam jest i ne želi letjeti... Iz zimskog je legla i može biti da usporeno raste jer je dok je bio u jajetu okolina bila dosta hladna... Kako da mu pomognem da sam počne jesti? Lp, Renato

O: Ručno othranjivane fišere najbolje je maknuti iz gnijezda u starosti 10-14 dana. U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u dobi od 14 dana razmak bi trebao biti 3 sata. Obroke se ne smjelo preskakati, a svaki bi trebao biti svježe priređen. U toj dobi dovoljno su stari da stvaraju sami dovoljno topline kako bi održali temparaturu tijela, a i dovoljno je pokriven perjem. Potrebno je paziti na higijenu jer su mladi podložni bakterijskim infekcijama.Također, kad su malo stariji znatiželjni mladi ptići često jedu vlastiti izmet. Mladunci fišera jako su nespretni i ne biste smjeli dozvoliti da nekontrolirano lete jer se vrlo lako mogu ozlijediti zbog još nesavladane tehnike letenja.

U starosti od 21 dan treba im ponuditi gotovu mješavinu sjemenki za papigice. Obično im treba nekoliko dana da se nauče jesti takvu zrnatu hranu. Čestio se fišeri boje hrane koju do tada nisu vidjeli ni jeli. Prema iskustvima uzgajivača pokazalo se da raznovrsna othrana mladih vodi ka sigurnijim, manje neurotičnim pticama koje će rado jesti vrlo raznoliku hranu. Ovakva othrana znači i da se daje ptici da sama odluči kada je gotovo s ručnim hranjenjem. Nikada nemojte izgladnjivati pticu kako biste je naveli da jede sjemenke, naprotiv veća je vjerojatnost da će mladi ptić sam uzeti ponuđenu hranu ako mu je apetit stimuliran sa hranjenjem.
 
Tijekom othrane ili odbića mlade ptice malo izgube na težini. Fišeri jedu po malo tijekom cijelog dan. Mladi ptić je odbijen kada više ne moli i ne plače za hranom i čini se da se samostalno hrani. No povremeno nuđenje mješavine za ručno hranjenje još koji tjedan nije na odmet, stoga se ne smije naglo prestati s ručnim hranjenjem. U prirodi, u dobi između 4 i 6 mjeseci ova vrsta ptica napušta gnijezdo te se pridružuju kolonijama koje broje i do više tisuća jedinki. Stoga je navedena dob i najbolja za osamostaljivanje.

U slučaju Vašeg ljubimca, nema potrebe za zabrinutost jer ništa nije u zakašnjenju. Dajte mladom fišeru vremena i nastavite s ručnim hranjenjem i nuđenjem zrnate hrane, a on će sam kad bude spreman isprobati novu hranu i također poletjeti u malim razmacima s prečke na prečku.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr