Povratak

Simptomi prehlade i šugaraca kod kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kako da budem sigurna je li mi kanarinac prehlađen?? Povremeno pjeva, a kada ne pjeva kao da štuca, a kada se malo uplaši čujem kako diše, zvuči kao da nešto šišti? Stvarno sam zabrinuta jer ne znam kako da mu pomognem. Star je 2 god.
Unaprijed hvala,
Jelena

O: Iako srećom kanarinci nisu osobito boležljive ptice, ipak i one obolijevaju. U većini slučajeva teško je točno odrediti u čemu je problem.

Tipični simptomi bolesnog kanarinca su: prestanak pjevanja, sjedenje na dnu krletke, našušureno perje, djelomično zatvorene oči, gubitak apetita (no i sačuvan apetit uz gubitak tjelesne težine), proljev, začep, vodenaste oči, pretjerano spavanje ...

Kanarinci su skloni sakrivati simptome bolesti tako da je od velike važnosti vaše uočavanje i sitnih promjena u ponašanju.

Najčešći problem u kanarinaca predstavljaju grinje. Postoje 4 vrste: šugarci zračnih mjehura kanarinca, šugarci nogu i lica, šugarci perja i crveni šugarci koji noću sišu krv. Kako ste naveli probleme disanja spomenuti ću one koje parazitiraju u zračnim mjehurima a također mogu biti i stanovnici u grlu, plućima, nosnicama. U blagim slučajevima kanarinci prestaju s pjevanjem, perje gubi sjaj, sjede nakostriješeni. U težim slučajevima uočava se otežano disanje, kašljanje i kihanje, iscjedak iz nosa, disanje otvorenih ustiju, klimanje repa, slabost, gubitak težine, gubitak glasa. S vremenom uslijedi uginuće od ugušenja kao posljedica kompletne obstrukcije zračnih prohoda.

Respiratorne infekcije obično su uzrokovane virusima, bakterijama ili gljivicama. Simptomi obuhvaćaju: nakostriješeno perje, ubrzano disanje, pretjerano spavanje, prestanak pjevanja, klimanje repa. Ovim simptomima se mogu pridružiti i iscjedak iz nosa, kašljanje i kihanje. Kao i sve životinje, ni kanarinci nisu pošteđeni prehlade. Problemi takve prirode kod kanarinca se očituju promuklošću, kanarinac pojačano diše, češće otvara kljun te mu se iz nosa cijedi bijeličasta sluz, koja ga podražava na kihanje i tada trza glavom, isteže kljun i guši se. Uzroci prehlade mogu biti: propuh, prehladna voda, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije. Kanarinca je u tom slučaju potrebno smjestiti u toplu prostoriju bez propuha i obavezno mu davati toplu vodu za piće. Za eventualno liječenje morate posjetiti veterinara koji će, na temelju pregleda propisati odgovarajuću terapiju.

Preporučujem Vam da odvedete Vašeg ljubimca na pregled. Za točno postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti opći klinički pregled ptice. U Zagrebu na Veterinarskom fakultetu postoji ptičja ambulanta, čiji je telefonski broj 01/23 90 410, a radno vrijeme ptičje ambulante je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10-12 sati, utorkom i četvrtkom od 16-18 sati, te subotom od 9-11 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr