Povratak

Slabost, bolesna stanja i napadaji kod tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam papigu tigricu staru oko 7 godina. Inače je vesela i živahna, ali u zadnjih par mjeseci (još prije ljeta) počelo joj se događati da joj ujutro nije dobro, oslabljena je, počinje se tresti. Takvo njeno stanje traje oko 2 sata, možda malo duže. Papiga se ne može popeti na prečku. Meni naime izgleda kao da ima "napad" ili tako nešto no ne mogu ništa sa sigurnošću reći. Takva stanja postaju sve češća i jako sam zabrinuta. Multivitaminski pripravci ne pomažu. Isto popodne kada se to događa papiga tigrica ponovo pjeva,l eti i igra se sa mnom i ostalim ukućanima. Molim Vas za pomoć, što da radim? Bojim se da ne dođe do najgorega! Unaprijed zahvaljujem, Mateja

O: Općenito rečeno, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su napuhnutost perja (našušurenost), snuždenost, odbijanje hrane i vode. No treba spomenuti i niz drugih: znakovi bolesti karakterizirani promjenama u općem izgledu ili stanju papigice - skvrčenost, sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, glava stavljena pod krilo i stajanje na dvije noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promjene u ponašanju i općem stavu - inaktivnost, smanjena aktivnost ili promjene u vokalizaciji ili pjevanju, spuštena krila, napadaji, prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promjene u osobnosti (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, začep, proljev, otečenje u području voljke, gubitak tjelesne težine, iscjedak iz ustiju i drugo.

Slabost, otežano disanje, krvarenje, ozljede, kolaps, napadi ili drugi znakovi središnjeg živčanog sustava su osobito opasne situacije i potrebno je hitno potražiti pomoć veterinara.

Prosječna životna dob tigrica kućnih ljubimaca je oko 6 godina dok one u prirodi požive i do 18 godina. Nedostatna ishrana, neravnoteža vitamina i minerala, bolesti, stres, ozljede od udaranja u stvari tijekom letenja, samo su neki od razloga preranog ugibanja. Jedan od najvažnijih elemenata održavanja dobrog zdravlja ptice je adekvatna prehrana. Treba pomno pratiti da li ptica jede sve sjemenke u mješavini, jede li samo voće ili živu hranu i sl. Ukoliko ne jede pravilno, neophodno je u prehranu dodavati vitaminsko-mineralne dodatke (mineralni blokovi za brušenje kljuna, sipina kost, jodirana voda, "Muta vit" (Orlux) prah, "Prime" (Hagen) prah, te "Gervivet" (Vetoquinol) kapi) a naročito je ovo bitno prilikom mijenjanja perja (mitarenje). Prerano starenje može biti uzrokovano i neadekvatnom absorpcijom hranjivih tvari iz probavnog sustava. Loša absorpcija hranjivih tvari ozbiljan je problem sa simptomima gubitka tjelesne težine, proljeva, suhe kože, gubitka ili deformacije perja, slabosti, anemije i ubrzanog zamaranja. Imunosni sustav ptica može znatno oslabiti sa starenjem i smanjiti zaštitu od bakterija, virusa, ili bolesti stoga su vitamini poput vitamina A, C i E važni u prehrani radi poticanja opće otpornosti. U tigrica se javljaju nekoliko bolesti uslijed manjka određenih vitamina ili minerala: kseroftalmija - nedostatak A vitamina, polineuritis - nedostatak B1 vitamina, rahitis - nedostatak D vitamina uz neadekvatan omjer fosfora i kalcija, encefalomalacija - nedostatak E vitamina, guša - nedostatak joda u prehrani (najčešće se javlja upravo kod tigrica).

Osim osnovnih smjernica na što obratiti pažnju kod prehrane Vaše ljubimice s obzirom da je upravo prehrana izuzetno bitan faktor za zdravlje, preporučila bih Vam da je odvedete na pregled na Veterinarski fakultet, u Ambulantu za ptice, budući su kolege specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca, te bi Vašoj ptici možda i najbolje mogli pomoći. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/2390-410.

Navodim još nekoliko informacija o napadajima koji se događaju kod tigrica.

U tigrica se napadi mogu javiti naglo. Ptica pada sa prečke na dno krletke gdje radi trzajuće kretnje i obično ugiba nakon kratkog vremena. Uzroci ovakvih naglih napada još uvijek su nepoznati. U ženki se javlja nešto češće nego u mužjaka ali i u onih iscrpljenih jedinki.

Ponekad se događa da ptica ima napade i uslijed epilepsije. Ovo se može dogoditi nekoliko puta na dan i već nakon 30 minuta ptica se potpuno oporavi bez vidljivih nuspojava. No, ako je i nakon tog vremena nestabilna, u bolovima ili se jedva kreće, može se raditi o blagom moždanom ili pak srčanom udaru. Napadaji indiciraju na niz ozbiljnih zdravstvenih stanja uključujući nedostatnu ishranu, trovanje olovom, infekcije, toplotni udar i epilepsiju. Ptica može imati napade koji traju od nekoliko sekundi do minute. Nakon toga čini se zbunjena i može stajati na dnu krletke neko vrijeme. Također može biti nestabilna za stajanje na prečki.
U trenutku napada tigricu treba zaštititi da se ne ozlijedi (maknuti iz kaveza igračke i sl.), staviti pokrovku na krletku i zatamniti sobu kako bi se smanjila razina stresa.

Do napada mogu dovesti i otrovi koji se upotrebljavaju u kućanstvu (osvježivači zraka, dezinfekcijska sredstva za kupaonicu, dezodoransi, i sl.), zatim teški metali poput cinka i već navedenog olova, terapeutske tvari (vitamin A, vitamin D, kamfor), biljke, nikotin, mikotoksini, hrana (naročito čokolada). Navedene štetne tvari u organizam tigrice mogu se absorbirati inhalaciono (udisanjem), kroz kožu ili ingestijom (gutanjem). Kako ove tvari imaju prvenstveno utjecaj na središnji živčani sustav stimuliraju ga što dovodi do napada ili pak potiskuju što dovodi do depresije, nekoordiniranih kretnji, nepravilnog disanja, iritacije sluznice usta ili povraćanja.

Dakle, prema Vašem opisu zaista se može raditi o nizu stvari. Klinički su mnoga stanja vrlo slična dok im se terapija uvelike razlikuje. Pregledom specijaliste na već navedenoj adresi moći će se točno utvrditi o kakvom se problemu radi a na temelju općeg kliničkog pregleda i drugih dijagnostičkih metoda te preporučiti odgovarajuću terapiju. Svakako Vam preporučujem da osobitu pažnju obratite na kvalitetu prehrane Vaše tigrice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr