Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moja nimfa je starija i ima između 15-17 godina. Iako u odgovarajućim uslovima, kunja i spava kada god želi, ima svoj prekrivač kojim da pokrijemo navece kada se povuce u kavez i spava. U zadnje vrijeme sam primijetila da se često probudi i počne da nekontrolirano leti po kavezu (to se i prije dešavalo ali rijetko), sikće i treba mu vremena da se smiri, a nekoliko puta se desilo i da povrijedi nogu što je s vremenom prolazilo. Ovo se dešava i i kada zaspi van kaveza pa odjednom dobije takav napad. Da li je moja nimfa bolesna i da li je možda starost u pitanju?
Unaprijed hvala, Adana

O: Zabilježeni najduži životni vijek kod nimfi je 32 godine, ali nimfe najčešće žive 15 do 20 godina.

Na duljinu života najviše utječe prekomjerna težina, odnosno način hranjenja i davanje poslastica koje nisu za ptice, poput čokolade, kolača i slično, a sve skupa dovodi do stvaranje masne jetre i taloženja masnog tkiva pod cijelom kožom ptice (prekomjerni rast kljuna i kandži na prstićima). Također, zbog istog razloga dolazi do poremećene funkcije štitnjače. Oboljelim papigama trebalo bi davati hranu sa što manje masti, odnosno smanjiti količinu mješavine sjemenja tokom dana, a dodati povrće i voće te povećati aktivnost papige raznim igračkama, uz aktivno sudjelovanje od strane vlasnika.

Kod starijih ptica prisutno je i oboljenje bubrega, koje se teško dijagnosticira u početnoj fazi te se bolest tiho razvija, a kasnije vlasnik uočava simptome poput letargije, slabosti, oslabljenog apetita, proljeva, šepavosti kod tumora bubrega, koji vrši pritisak na lumbosakralni pleksus, gdje se nalazi vrlo bitna skupina živčevlja. Hipovitaminoza vitamina A može uzrokovati razvoj bolesti bubrega. Prema nekim istraživanjima kod oboljenja bubrega dobro je nimfi davati omega-3 masne kiseline (mješavina lalnenog i kukuroznog ulja).

Kod starijih nimfa vrlo čest nalaz je i tumora (fibrosarcoma) na krilima.

Trebalo bi mnogo pretraga napraviti da bi se ustanovila točna dijagnoza, ali kod Vašeg ljubimca najvjerojatnije se radi o učinku "visokih" godina, odnosno starenju.

Nastojte ljubimca držati u što idealnijim uvjetima (bez propuha, dima, kvalitetna ishrana, dosta probranog sezonskog povrća i voća, vitaminiski dodatak u vodi koji sadrži B1 vitamin), papiga se mora što više odmarati i spavati pod pokrivenom krletkom, što manje buke oko njega (TV ili muzika), eventualne rane nastale zbog nekontroliranog kretanja ili letanja odmah treba sanirati (antibiotskom kremom za oči), a hranu i vodu treba postaviti što bliže ptici u plitkim i lako dostupnim posudama.

OZNAKE: