Povratak

Sumnja na bolest ptičice - opći i specifični simptomi oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam pitanje u vezi ženke tigrice koju sam kupila prije 2 mjeseca. Sve je krenulo prije par dana, primjetila sam da ima proljevastu stolicu pa sam krletku premjestila na toplije i sunčanije mjesto bez propuha i ponudila sam joj rijetki crni čaj. Stolica se normanizirala, ali sam primjetila da ima okruglastu izbočinu na donjem djelu leđa.  Danas sam primjetila da je "našušurena", jedno oko joj se zatvorilo i drži glavu ispod krila, s tim da povremeno komunicira sa mužjakom u krletci. Molim Vas za pomoć i savjet što bi moglo biti.
U iščekivanju odgovora unaprijed hvala.
Srdačan pozdrav, Irena

O: Prema Vašem opisu, ptičica zaista ima zdravstvenih problema, a sami simptomi su nespecifični. Opći simptomi kao što je našušuenost perja, nevoljkost i dulji periodi spavanja, tj. 'durenja' s glavom pod krilom mogu ukazivati na početak akutnog stadija infektivne bolesti. Ako tome pridodamo ostale simptome kao što je konjunktivitis, prolaznu dijareju te pogrbljenost ptičice zaista možemo reći da je obrana organizma od uzročnika bolesti, odnosno imunološki sustav ptice stavljen pred izazov.

Kako kod ptica tek kod već uznapredovale bolesti, zbog njihove prirode "sakrivanja" simptoma, uočavamo da nešto nije kako bi trebalo biti, bojim se reći da li ovo stanje kod Vaše ljubimice traje već neko vrijeme.

Baš iz tog razloga moja bi preporuka bila da se čim prije obratite veterinaru specijalisti za male kućne ljubimce ptice koji će promptno početi s terapijom i zaustaviti daljnji razvoj bolesti.

Ono što Vi kao vlasnik ptičice možete napraviti jest krenuti davati vitamine u vodu te medicinski ugljen pomiješan u hrani jer su njegove dobrobiti u zaustavljanju prodiranja endotoksina kroz crijevnu sluznicu iz bakterija koje u crijevima štetno djeluju vrlo dobre.

Ukoliko u Vašoj blizini nema specijalizirane ambulante za ptice uvijek se možete obratiti u Ambulantu za ptice Zavoda za bolesti peradi s klinikom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr