Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam tigricu staru oko 8 mjeseci, nisam siguran zato što sam ju dobio od prijatelja kojima nisu rekli tu informaciju u pet shopu. Zove se Miki i vrlo je pitom i živahan. Problem je u tome što  u zadnje vrijeme često spava, stavi glavu u perje i spava, jako je miran i neće izaći iz krletke, većinu dana samo spava i jede, ali rijetko pa mu dajem iz ruke, vodu isto rijetko pije. Nisam siguran u čemu je problem. Je li moguće trovanje biljkama kod tigrica? Pitam to zato što je Miki često pušten i rado gricka razno lišće sa biljaka u kući. U kući imamo dosta različitih biljaka, no ne znam je li ikoje mogu štetiti tigrici. Ako je u pitanju trovanje ili nešto drugo, kako mogu pomoći? Hvala unaprijed, David

O: Svaka biljka nije otrovna, ali ako tigrica konstatno gricka sobnu biljku može doći do polaganog trovanja zbog akumuliranja ili taloženja određene tvari u jetri (koja filtrira krv organizma) te će se nakon dužeg vremena uočiti simptomi oboljenja.

Pokušajte maknuti bilje iz prostorije u kojoj držite i puštate tigricu, jednom tjedno stavljajte drveni ugljen u posudicu s hranom. Kod trovanja insekticidima, dezificijensima ili uljima preporuča se davati svježe mlijeko (u kapljicama direktno u kljun). Kod većine trovanja javlja se i proljev te se u tom slučaju daje rižina voda ili voda u kojoj je raskuhana riža. Također se može davati i rastopljena soda bikarbona u vodi za piće kroz tri dana, ali svakako preporučamo prethodno se o tome savjetovati s veterinarom u praksi.

Za vrijeme liječenja ptica se s krletkom mora držati u prostoriji čija je temperatura oko 30-33 stupnjeva C ili se grije najuži prostor oko krletke pomoću infracrvene žarulje ili čak obične žarulje, uz napomenu da je pri tome potreban oprez zbog prevelike topline.

O papigama i biljkama dodatne informacije možete pročitati i ovdje.

OZNAKE: