Povratak

Tigrica hrani igračke / Društvenost i socijalno ponašanje tigrica / Sumnja na bolest tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mladu tigricu koja ima negdje oko 5 mjeseci. Otkad sam je kupila primjetila sam da joj je vječno ogledalo nekako zamazano iako joj ga uporno svaki dan brišem. Nedavno sam je uhvatila kako mu skroz približi kljun, priča mu i izbacuje mu sjemenke kroz kljun i onda to uredno nazad pojede. Prvo sam se prepala da nije mozda bolesna, ali pošto ne pokazuje nikakve znakove bolesti (živahna je, priča, igra se, jede, pije). Malo sam tražila po internetu i  pročitala sam još takvih slučajeva. Da to ne bi često radila povremeno joj ga uklonim, no ona ima jos igračaka i isto to radi. Naime, ona toliko voli to svoje ogledalo i igračke, stalno skače, kljuca ga, priča mu... Može li postati opasno i narušiti joj zdravlje jer to radi redovito? Trebam li joj maknuti sve igračke iz kaveza? Ili, na kraju krajeva, može biti da je bolesna iako ne pokazuje nikakve znakove? Mirela

O: Znakovi bolesti su karakterizirani promjenama u općem izgledu ili stanju papigice - skvrčenost, sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, glava stavljena pod krilo i stajanje na dvije noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično.

Također promjene u ponašanju i općem stavu - kao inaktivnost, smanjena aktivnost ili promjene u vokalizaciji ili pjevanju, spuštena krila, napadaji, prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promjene u osobnosti (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, začep, proljev, otečenje u području voljke, gubitak tjelesne težine, iscjedak iz ustiju i drugo.

Tigrice bi trebale živjeti u paru ili u jatu jer im treba igra i komunikacija s pripadnicima njihove vrste. Tigrice među sobom komuniciraju glasom, raznolikom pjesmom koju pjevaju te gestama kojima pokazuju da su naklonjeni ženki te grubim opomenama kojima teže ostvariti dominaciju. Društveno je ponašanje tigrica vrlo složeno te svakog dana možete uočiti nove detalje. Tigrice su vrlo inteligentne i aktivno komuniciraju sa svojom okolinom.
 
Ako i nije moguće ostvariti prirodnu potrebu u ponašanju i komunikaciji s pripadnicima iste vrste, tigrice će početi komunicirati s ljudima, svojim igračkama ili vlastitim odrazom u ogledalu jer smatraju da je to dio njihovog jata, a jedan predmet ili osobu mogu smatrati i svojim "partnerom".
 
Stoga, ponašanje Vaše tigrice je prirodno. Preporučujem da joj ne mičete igračke te da provodite s njom više vremena, a ako to nije moguće, nabavite još jednu tigricu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr