Povratak

Tigrica ne koristi nogu i ne može pomicati prste | Nekroza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Pročitala sam pitanje jednog čitatelja i imam isti problem. Dakle, tigrica ne koristi nogu. Vet mi je savjetovao da mažem gospinom trvom ili uljem od lavande kako ne vi nastala moguća nekroza. Može li se ona spriječiti nekim lijekovima? Tigrica ne može gibati prste. Zvjezdana

O: Teško je reći koliko će Vašem ljubimcu koristiti mazanje nogice uljima kao prevencija nastanka nekroze, prije će mu pomoći masaža  bolesnog uda radi poticanja same cirkulacije.

Nekroza je patološko stanje kod kojeg dolazi do odumiranja stanica živog tkiva. Uzroci nekroze mogu biti različiti od hipoksije, niskih temperatura, djelovanjem toksina, mehanička oštećenja, infarkt radi kojeg nastupi ishemija. Samo liječenje odnosno prevencija nastanka nekroze se svodi na to da se ukloni uzrok koji dovodi do nekroze.

Savjetujem Vam da se držite uputa svog veterinara ili eventualno da odvedete pticu na drugi pregled, ukoliko ste u mogućnosti specijalistima na Zavod za bolesti peradi s klinikom i ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu.

O sličnim poteškoćama pisali smo pod sljedećim naslovima:

Tigrica ne može stati na prečku | Problem s nogom | Giht

Smanjeno kretanje i poteškoće s nogom tigrice

Promjene na nogama tigrice - grinje ili giht

Pareza nogu | Procjena nastanka bolesti kod ptica i dijagnostika | Vitamini B-kompleksa

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr