Povratak

Tigrica zabacuje glavu / Simptomi i razlozi tortikolisa / Neurološki poremećaji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam tigricu – ženku. Sinoć je počela kreštati, i okreće se u krug, s tim da kako se okreće, tako zabacuje i glavu (okreće se ulijevo i tako  zabacuje i glavu). Kao da je dobila udarac. Imate li kakav savjet ili možda znate o čemu se radi po simptomima? Mislio sam da će uginuti,ali još je živa, samo leži i miruje. Je li to neka bolest? Hvala. Saško


O: Simptomi koje ste opisali da se događaju, svakako ukazuju na prisustvo nekakvog patološkog procesa. Kreštanje i kretanje u krug su nekakvi znakovi nemira i straha budući da je ptica na neki način izgubila kontrolu nad voljnim pokretima. Zakretanje glave u jednu stranu (tortikolis) može tako biti posljedica neke određene  upale npr. bakterijama iz roda Pasteurella. Ptica može biti kronični nosioc ove bakterije te pokazivati jedan ili više simptoma bolesti, dok se u drugim slučajevima bolest može vrlo naglo razvijati i u kratkom vremenu dovesti do neželjenog efekta, smrti. Do tortikolisa dolazi kada su zahvaćeni srednje uho, moždane ovojnice i kosti glave. Liječenje se  uglavnom provodi aplikacijom antibiotika poput penicilina ili sulfonamida.

Od ostalih mogućih uzroka u obzir dolaze i infekcije drugim mikroorganizmima poput salmonela, mikobakterija, klamidija, virusa (paramyxovirus) i sl. Nedostatna prehrana ili ona isključivo na bazi sjemenki može također dovesti do neuroloških poremećaja isto kao i trovanje npr. olovom ili cinkom. Traume, tumori ili metaboličke bolesti također spadaju u moguće uzročnike pa mi je nažalost bez pregleda nemoguće reći o čemu je točno riječ.

Moja preporuka je, da se svakako za pomoć obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu na Zavodu za bolesti peradi gdje su više specijalizirani za ovakve slučajeve. Do tada savjetujem da pticu odvojite u posebnu krletku i stavite ju na neko mirno i toplo mjesto. Svakako osigurajte da ima stalno dostupnu svježu vodu i hranu te bilo bi također dobro da joj u vodu stavite neki  vitaminsko – mineralni dodatak.

Nešto više o zankovima bolesti i neurološkim poremećajima kod ptica možete pročitati i na stranici Znakovi bolesti kod ptica / Ataksija poremećaj ravnoteže.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr