Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nešto me zanima u vezi mojih papigica. Mužjak je koliko vidim podosta mirniji i tiši od ženke i ne znam šta to znači, ali koji put bacim pogled na njih iu vidim da ga ženka hrani, da ga čisti, da mu čisti kljun, kao da se, oprostite na izrazu, ljubakaju. I ženka radi nešto šta mi baš i nije jasno. Iz čista mira počne lamatati krilima. Kao da pokušava poletiti. I tako u par navrata. Željko

O: Papige tigrice imaju potrebu za nježnosti i pate od samoće ako su same. Jako su vezane za ostale papige u jatu i kada je neka od njih u opasnosti ili bolesna uvijek su spremne pomoći.

Korisne informacije i savjete o prepoznavanju spola u tigica možete pročitati ovdje.

Mužjaci se udvaraju ženkama grickajući grančice pored njih, lagano raskriljenih krila i nakostriješenog perja na prsima, glavu zabacuju unazad, postrance i u ritmičkim pokretima gore-dolje, a rep šire uz stalno geganje i cvrkutanje i pjevanje. Izvodi čitav repertoar riječi i zvukova koje zna. Hranjenje ženke je također čin udvaranja, uglavnom mužjak hrani ženku i  progutane sjemenke ubacuje u njena usta. 

Uparene tigrice većinu toga rade zajedno ili povezano, zajedno se čiste i jedu, a kad su van krletke, ženka svugdje slijedi mužjaka i ne vole se odvajati. Mužjak sve više ide oko ženke i do parenja dolazi kad mužjak zaskoči na leđa ženke.

Koji dan prije polaganja jaja, ženka provodi dan i noć u gnijezdu. Broj jaja je najčešće od 4 do 5. Za vrijeme sjedenja na jajima mužjak hrani ženku.

Poslije 19-23 dana izlegnu se prvi mladi, koji su goli, zatvorenih očiju i osjetljivi su na hladnoću. Nije preporučljivo uznemiravati ženku jer se može dogoditi da ih se odrekne i prestane ih hraniti. U njihovom hranjenju sudjeluju mužjak i ženka. Za 3-4 dana pojavljuju se prva pera, a osmi dan otvore oči. U dobi 2-3 tjedna već su sasvim pokriveni perjem te ih polako počinje zanimati ono što se nalazi izvan gnijezda. Nakon četiri tjedna već bi polako trebali početi izlaziti iz gnijezda. Neko vrijeme spavaju u gnijezdu, a kasnije ostaju spavati vani. Tada se za njih najviše brine mužjak.

Kada su se mladunci već svi navikli spavati izvan gnijezda, maknite gnijezdo da se ne bi začelo novo leglo jer je to iscrpljujuće za ženku i mogla bi uginuti.

Nakon 6 tjedana trebali bi već sami hraniti pa, ako želite, možete ih premjestiti u drugu gajbu ili ih ostaviti u istoj.

Samo lamatanje krilima tigrice je vjerojatno dio njene "osobne rekreacije" i istezanja. Ptice istežu uvijek nožicu i krilo na istoj strani odjednom, dakle lijeva noga ide s lijevim krilom, a desna noga s desnim krilom. Zatim opuštanje krila, kada se oba krila istovremeno dignu od tijela i skoro spoje na leđima. Često nakon čišćenja primjećujete da se papiga prvo napuhne i onda strese i tako se oslobađa malenih komadića kože ili perja koje je 'olabavila' tijekom čišćenja. To ponašanje se može primijetiti i kada je papiga neko vrijeme bila pod stresom ili u strahu.

U istezanje može spadati i to da se papigica na nekoj grani objesi naglavačke i istegne svo perje repa i krila najviše što može.

Ako tigrice ne puštate van krletke često znaju lamatati krilima kako bi jačale krila i tako raditi ono što najviše vole, a to je letenje.

OZNAKE: